Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

На велики хришћански празник Света Три Јерарха, 30. јануара/12. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ рашко–призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протојереј Жељко Марић, протосинђел Игњатије (Станић), јереј Игор (Матијевић), јерођакон Дионисије (Морачанин), јерођакон Методије (Ђурђевић) и јерођакон Симеон (Васић). Литургији је присуствовало око стотину верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јерођакона рукоположио сабрата поменуте обитељи монаха Симеона (Васића).

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум.  Говорећи о спомену на Света три јерарха Цркве Владика је поучио присутни народ:

„Они су, браћо и сестре, испунили Јеванђеље Христово. Они су испунили реч Апостола Павла, препоруку Римљанима у којој каже: „Хоћу, браћо, да будете мудри за добро а безазлени за зло.“ Ту исту поуку Господ је изразио речима: „Будите мудри као змије а безазлени као голубови“. То је једна те иста поука. Шта значи бити мудар као змија, бити мудар за добро?  То значи да када су у питању ствари вере, учење о спасењу, о Богу, учења вере, учења Православне Цркве, ту морамо бити мудри као змије, тј. да не допустимо да нас лаж, Сатана својим лажима, превари и тако изгубимо душу, јер онај који скрене са пута праве вере губи душу, браћо и сестре. Змија је мудра јер најпре чува своју главу приликом напада непријатеља. И ми када је вера нападнута морамо најпре чувати истину вере и бранити је свим богоугодним средствима. А безазлени за зло – то значи на ударце не узвраћати ударцима, на увреде не узвраћати увредама, него бити кротак и миран као голуб, не бранити се, волети непријатеље своје, имати мир небески, имати чистоту голубињу. Тако се, дакле, чува Заповест Господња о безазлености, о чистоти, о чувању вере, о кротости која краси све служитеље Свете Тројице.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.