Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Дежеви свечано прослављена храмовна слава

У Дежеви свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Стефан Немања, у монаштву назван Симеон, био је отац Светог Саве и утемељивач српске државе, зачетник благородне лозе Немањића, борац за чистоту Праве вере и искоренитељ јереси у својој земљи. Праведним владањем за време световног живота и богоугодним монашким подвигом, а свагда ревнујући за Праву веру, удостојио се да буде прибројан реду преподобних. Манастир Епархије у егзилу у Дежеви код Новог Пазара је посвећен управо овом светилнику рода српског. На дан његовог спомена 13/26. фебруара, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Јевтимија (Милентијевића), протосинђела Јована (Узелца), протосинђела Дамјана (Ковачевића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јереја Игора Данчетовића, јереја Игора Матијевића и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном сабрању присуствовало је монаштво Eпархије и око 150 светосаваца из разних крајева наше отаџбине.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљање жита које су у част Преподобног Симеона Мироточивог принели, манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Драган Мијатовић, Жељко Николов и Верка Славковић, сви из Новог Пазара. За наредну годину пријавили су се: Војин и Лариса Ристић из Земуна, Кириџић Јован и Оливера Ћирин из Ченеја код Темишвара (Румунија) и Влада Лазовић из Краљева.

Потом се Владика Артемије обратио веома надахнутом беседом у којој је говорио о врлинама Светог Симеона Мироточивог и његовој ревности за Свету веру Православну:

„Веровао је у оно што је Господ рекао, дакле веровао је у Јеванђеље Христово – веровао је у оно што је Христос рекао, а што се помиње у данашњем Светом Јеванђељу: Ко хоће за Mном да иде, нека се одрекне себе и узме крст свој и за Мном иде. Тај пример да следимо: да идемо за Њим. Благодат Духа Светога данас нас је сабрала у овом лепом броју овде на ову свету молитву са разних страна; дошло је монаштво из разних наших манастира. Дошли смо овде сви, зато што верујемо у Господа Христа, и зато што желимо да останемо верне слуге и потомци наших славних Немањића: Светога Немање – Симеона Мироточивог и Светога Оца нашега Саве, и свих Светитеља из рода нашега до Светог Владике Николаја и Светог Оца Ћелијског Јустина. Нека би Господ њиховим светим молитвама просветио све нас и цео наш народ, да се сви скупа вратимо Господу Богу нашем и нашим Светитељима, да живимо по њиховој науци.“

Празнично славље настављено је за Трпезом љубави коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба