Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Празник Цвети у Мушветама

Празник Цвети у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0004На празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим (Цвети), Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу  Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама на Златибору. Епископу Артемију на Литургији су саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Ксенофонт (Томашевић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон  Леонтије (Кантар). Већи број верника се на Литургији причестио Пречистим Тајнама Христовим.

Уочи празника Цвети Владика Артемије је служио бденије у манастиру Св. Архиђакона Стефана у Ариљу. Том приликом је Владика обавио чин освећење врбових гранчица, после чега је уследила литија око храма.

У својој архипастирској беседи на Литургији Владика је говорио о празнику Цвети, указујући при томе на људску превртљивост, јер је народ при уласку Господа у Јерусалим најпре радосно клицао: „Благословен који долази  име Господње!“, а само после три дана гневно довикивао Пилату: „Распни Га, распни Га!“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне од стране манастирског братства. Том приликом су мали светосавци из ове катакомбе извели пригодни програм, чиме је празнична радост у катакомби била употпуњена.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.