Почетна / КАТАКОМБЕ / Васкрс у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Васкрс у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Print Friendly, PDF & Email

Хришћанин је човек који је саваскрсао са Господом Христом,
и такав живи у овоме свету: као мртвац који је изашао из
гроба, савладао све смрти, и хода кроз овај свет као бесмртник
коме никаква смрт наудити не може.

Преподобни Јустин Ћелијски

Празник над празницима – Васкрсење Христово (Васкрс) свечано је прослављен у свима катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. У манастиру Нова Никеја у Лелићу, седишту епархије,  Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Паладија (Матића) и јерођакона Дионисија (Морачанина).

Прослављање овог највећег хришћанског празника започело је у поноћ  радосним Васкршњим јутрењем уз често понављање васкршег поздрава – Христос Воскресе! У наставку Јутрења отпочела је свечана Васкршња Литургија. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 30 христољубаца. Већина верника се на Литургији сјединила са Господом кроз Свето Причешће.

Васкршњу посланицу Епископа Артемија, Хорепископа: Николаја, Максима и Наума прочитао је архимандрит Варнава. После Литургије Владика Артемије је извршио чин освећења сира и јаја.

Празнично славље настављено је у трпезарији манастирског конака где је од стране манастирског братства спремљена трпеза љубави за све присутне.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!!!  ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!

Инфо служба