Почетна / ЧЛАНЦИ / Домаћи / Влада РСК: Обраћање Патријарху Иринеју (2)

Влада РСК: Обраћање Патријарху Иринеју (2)

Print Friendly, PDF & Email

ОБРАЋАЊЕ ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА – ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ
11080 Земун, Магистратски трг 3
Тел. 3077-028, vladarsk@gmail.com
Бр. 1219/10 – 24. 08. 2010.

Ваша светости,

Иако невољно, у име Владе и Скупштине Републике Српске Крајине у прогонству, у име избегличких удружења из Републике Српске Крајине и Хрватске, у име родољубља и бриге за српске државе обавезан сам изразити Вашој Светости чуђење што Ваш кабинет и Свети архијерески синод Српске православне цркве одбијају сарадњу с Владом Републике Српске Крајине још од 2005. године, када је она обновила рад у прогонству. Људи који су имали прилике упознати се с оваквом праксом највиших органа Српске православне цркве не могу да се начуде. Уверавају нас да би нам Његова светост папа најљубазније одговорио на прво писмо – и то у року од само неколико дана.

Ваша светости,

Опростите што ћу се осврнути на претходна столећа када су српске земље биле у ропству Угарске, Турске, Аустрије, Млетачке Републике и Аустроугарске и када је српски народ, у Првом и Другом светском рату, био изложен биолошком истребљењу. Тада су високодостојници, монаси, монахиње и свештеници Српске православне цркве трпели силна понижења, патили и били убијани од окупатора, али нису престајали с борбом за свој нaрод и своју државу. Убијани су и српски патријарси, а епископи, митрополити и свештенство осуђивани су на робије, упућивани на галије, прогањани и забрањиван им је рад у црквама, спречавано је подизање православних цркава и манастира, али их ниједна од ових окрутних мера није поколебала.

Оваква храброст не може се упоредити с понашањем данашњег свештенства Српске православне цркве које се не усуђује ни да сарађује с Владом и Скупштином Републике Српске Крајине у прогонству.

Ваша светости,

Пре неколико година смо се обраћали Његовој светости патријарху Павлу да интернационализујемо небригу Међународне заједнице за хрватску окупацију Републике Српске Крајине и изгон 800.000 православних Срба из Републике Српске Крајине и Хрватске и да се то стави на дневни ред Организације хришћанских православних цркава, али никакав одговор нисмо добили.

Обраћали смо се молбом да Свети архијерејски синод СПЦ пошаље своје представнике на научни скуп о Матици српској дубровачкој, али нисмо удостојени никаквог одговора.

Обраћали смо се више пута и у вези са земљишним власништвом Српске православне цркве у РС Крајини и Хрватској, али без успеха.
Молили смо Патријарха и Синод да заједнички интернационализујемо питање покатоличавања Срба у Хрватској, од 1990. до данас, али реакције није било.

Молили смо Патријарха и Синод да они, својим ауторитетом, интернационализују чињеницу о одузимању целокупне имовине прогнаних Срба у РС Крајини и Хрватској, али нисмо добили никакав одговор, као што нисмо успели да придобијемо Патријарха и Синод СПЦ да се обрате сестринским православним црквама како би се помогло обесправљеном српском народу.

Нисмо наишли на разумевање ни кад смо молили Патријарха и Синод да затраже од влада Србије, Црне Горе и Републике Српске да се заложе у УН и другим међународним организацијама како би хрватска окупација РС Крајине и изгон 800.000 Срба били расправљани, уз закључке да је Хрватска обавезна да уклони последице своје окупације и присвајања приватне и друштвене имовине Срба у РС Крајини и Хрватској.

Вашој светости смо предложили да заједнички испитамо могућност враћања имовине Матице српске у Дубровнику, чији је један суоснивач била и Црквена општина у Дубровнику 1909. године, али од Вас нисмо добили никакав одговор.

Ни на нашу молбу да примите делегацију Владе и Скупштине Републике Српске Крајине 3. августа 2010. нисмо наишли на разумевање.

Ваша светости,

Пошто Ваш кабинет и Синод Српске православне цркве одбијају сарадњу с Владом и Скупштином Републике Српске Крајине, ово писмо има одлике отвореног. Надам се да овакав поступак неће нанети штете ни српском народу, ни српској држави, ни Српској православној цркви. Уверени смо да ће им само помоћи.

С поштовањем и нека нам Бог помогне.

ВЛАДА РС КРАЈИНЕ
Милорад Буха, премијер