Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Велики четвртак у Барајеву

Велики четвртак у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

vel_cetvНа Велики Четвртак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Наума (Мирковића), протосинђела Игњатија (Станића) и јерођакона Паладија (Матића).

У току Литургије Епископ Аретмије је у чин ђакона рукоположио монаха Василија (Младеновића), сабрата манастира Светог Јустина Ћелијског.

Литургији је присуствовало око 200 верника из Београда и околине. Многи од њих су се причестили пречистим и пресветим Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

У својој архипастирској беседи епископ Артемије је поучио своју паству:

„Данас је Господ учинио највише што је могао учинити за род људски. Он је данас установио Свету тајну Причешћа, Свету Евхаристију, када је на Тајној Вечери са Својим ученицима благословио хлеб и рекао им: „Узмите, једите од њега, јер је ово тело моје које се ради вас ломи за отпуштење грехова.“ Затим узе чашу са виним, благословио и рекао: „Пијте из ње сви јер је ово крв моја Новог Завета која се ради вас и ради многих пролива за опроштење грехова.“ И тада је Господ на тој Тајној Вечери први пут причестио у ствари Свете Апостоле и тада је рекао њима: „Ово чините у Моју славу, јер када год овај хлеб једете и ову крв Моју пијете, ви Моји смрт понављате и васкрсење Моје објављујете.“ Тако да је браћо и сестре, данашњи дан један од најсветијих празника у години. Господ нам је оставио Цркву Своју, оставио у њој благодат Светога Духа, оставио Свете Тајне, Свете врлине али је оставио и Свету Тајну Причешћа која, ево, више од две хиљаде година траје широм света где год има православних хришћана.“

Након Свете Литургије приређена је од стране манастирског братства и дела верника трпеза љубави за све присутне.

Јутрење са читањем дванаест Јеванђеља, Владика Артемије је служио у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима са почетком у 17:00.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.