Почетна / КАТАКОМБЕ / У Новој Никеји свечано прослављена манастирска слава

У Новој Никеји свечано прослављена манастирска слава

Print Friendly, PDF & Email

Унедељу, 18/31. маја, у манастиру Нова Никеја у Лелићу, седишту епархије рашко-призренске у егзилу, свечано је прослављена храмовна слава – Свети Оци I Васељенског сабора.  Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и других 22 свештенослужитеља eпархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 1000 верника из разних крајева наше отаџбине и расејања. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је најпре освештао новосаграђену манастирску чесму, која ће својом чистом изворском водом послужити братији манастира, поклоницима манастира и житељима Лелића, а затим и рукопроизвео у чин чтеца брата Славка Весића из Ваљева.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих Отаца I Васељенског сабора принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: праунук Владике Артемија – Драган Радосављевић из Лелића и Лука Стевановић из Руменке. За наредну годину пријавили су се: Мирослав и Весна Станковић из Барајева, Босиљка Зукановић, Оливера Ракић, Рајка Бошковић и Зорица Морачанин из Београда.

Потом се архипастирском беседом окупљеном монаштву и верном народу народу обратио Владика Максим:

„Читава наша Епархија, једна нова Никеја, саздана је на темељу оне старе Никеје, на духовном темељу истините вере Православне, православног Симбола вере, јер читава наша Епархија као главни смисао и правац управо види то. Вођена нашим пастиром Преосвећеним Владиком Артемијем, види то исповедање и очување вере Православне. И Владика Артемије као главни задатак поставио је оно што су сви свети оци пре нас, а то је да следујемо нашим претходним светим учитељима и оцима Цркве и да чувамо њихово предање, не мењајући, не одузимајући нити додавајући ишта што би то предање искварило и изменило. И такође, Преосвећени Владика Артемије је у тој и таквој борби за очување вере Православне прибегао том црквено-канонском предању хиротонисања Хорепископа. И као што је Свети Сава, и као што је наша Црква утврђена у Символу вере и његовој хиротонији, тако је и наша Епархија утврђена на том двоједном путу којим ходи читава Црква кроз своју историју, а то је пут благодати Духа Светога која се преноси апостолским прејемством, хиротонијом епископа и која се преноси очувањем истините вере Православне. То је пут Цркве и историјски и надисторијски који нас кроз све буре и олује непогрешиво води Богочовеку Христу, ка Царству Небеском.“

Као домаћини славља пригодним речима добродошлице присутнима су се обратили и Преосвећени Владика Артемије и настојатељ манастира архимандрит Варнава.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави присутнима се обратио Владика Наум а изведен је и пригодни програм од стране хора „Преподобни  Јустин Ћелијски“ из Барајева.

Инфо служба