Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Педестница се празнује педесети дан после хришћанске Пасхе (Васкрса). Тада прослављамо силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве. Празник се још назива: Духовдан и Тројице.Манастир Свете Тројице у Кули празнује Тројице (Духовдан) као своју храмовну славу. Храмовна слава је и ове године, 25. маја/7. јуна, свечано прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Игњатије (Станић), протосинђел Мартинијан (Ђурђевић), протосинђел Никодим (Малешевић), јеромонах Сава (Мирковић), јереј Славен Стевановић, јереј Синиша Ђурин, јереј Бранко Јованчевић, јерођакон Дионисије (Морачанин), јерођакон Пајсије (Марковић), и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво Епархије и око 250 верника. Многи од њих су се причестили пречистим и пресветим Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин протосинђела рукопроизвео сабрата овог манастира јеромонаха Никодима (Малешевића).

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници, уз клечање и молитву, плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Милан и Зорица Мићић из Беча, Зорка Митровић из Беча, Александар Келић, Јасмина и Зоран Крчевицан из Сомбора. За следећу годину за домаћина славе пријавили су се: јереј Синиша и попадија Софија Ђурин из Новог Сада, Даријо Врањеш из Новог Сада, Зорица Калајџић из Новог Сада, Весна Ковачевић из Беочина и Јован Миљковић из Беча.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је поучио присутни народ о празнику Свете Педесетнице:

„Педесетница јесте тај најузвишенији духовни печат на домостроју спасења Богочовека Христа који је извршио нас ради. Сви ми православни хришћани смо након крштења миропомазани. Света Педесетница представља свеопште миропомазање Цркве Христове. И само саздање те Цркве на завету Крви и Тела Богочовека Христа; и Дух Свети својом божанском силом присуствујући непрестано у Цркви Божијој, он оприсуствљује и самог Богочовека Христа и сву Свету Тројицу. Он савршава све што је Богочовек Христос у Цркви Својој установио. Он савршава све Свете Тајне и Он нас усавршава у свим светим врлинама. Зато ми са свим тим узвишеним сазнањима и мислима, са тако дубоком и потресном радошћу славимо долазак Духа Светога у овај свет и Његово даровање светим апостолима и ученицима Христовим који су крепљени том силом и премудрошћу Духа Светога пронели тај огањ божанства Духа Светога и ту светлост Духа Светога, светлост вере у Богочовека Христа, широм васељене. Та светлост, тај огањ, дотакао се и нас православних Срба и та светлост и тај огањ гори у православном српском народу и дан данас.

Управо се на оваквим сабрањима, посебно у част Свете Педесетнице и доласка Духа Светога, ми свега тога присећамо да се увек у Цркви сабирамо у Духу Светоме, Христу Богочовеку и Богу Оцу. То је тајна Свете Тројице да у њој све бива једно као што је један Бог по суштини и природи у Три Лица и да се све савршава од Оца кроз Сина у Духу Светоме. То је управо та најдрагоценија тајна наше вере, тајна Цркве и зато је један од основних догмата – вера у Свету Тројицу.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима можете погледати овде.