Почетна / КАТАКОМБЕ / Преподобни Петар Коришки свечано прослављен у Љуљацима

Преподобни Петар Коришки свечано прослављен у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Капела манастира Светог Јована Крститеља у Љуљацима посвећена је великом угоднику Божјем и светилу рода српског –  Преподобном Петру Коришком. На дан када наша света Црква прославља спомен овог дивног светитеља, 5/18. јуна, манастир је свечано прославио своју другу славу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и других 15 свештенослужитеља епархије. Светој Литургији  је присуствовало монаштво епархије и око 200 светосаваца из разних крајева наше земље. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Преподобног Петра Коришког принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе – Мирослав Јовановић из Горњег Милановца. За наредну годину пријавили су се: Горан Мијаиловић из Горњег Милановца и Горан Јосијевић са Каблара.

Архипастирском беседом присутном монаштву и верном народу обратио се Владика Николај. У својој беседи Владика Николај је најпре говорио о подвигу преподобних отаца на путу борбе са страстима и духовног узрастања у Христу у светлу подвига светог Петра Коришког а затим и о знаменитом чуду у манастиру Црна Река којим је почела материјална и духовна обнова црноречке светиње.

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне. У току трпезе пригодном беседом присутнима се обратио Владика Наум. Славље су својим кратким програмом додатно украсили млади гуслари при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Николаја налазе се овде.