Почетна / КАТАКОМБЕ / Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Храмовна слава и Сабор младости и родитељства у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је најпоштованија Богородичина икона у српском народу. На дан њеног празновања, 12/25. јула, у истоименом манастиру у Мушветама свечано је  прослављена храмовна слава и одржан је седми по реду Сабор младости и родитељства. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслужење: Хорепископа старорашког и лoзничког Г.Г. Николаја, Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и 16 других свештенослужитеља епархије. Сабору је присуствовало око 400 светосаваца. Многи од њих су се на Светој Литургији причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита. Славски колач и жито су, поред манастирског братства, принели и овогодишњи домаћини славе: Милош Стефановић из Ариља, Ђорђе Дробњаковић и Радивоје Гулан из Ужица. За идућу годину пријавили су се: Ненад Кнежевић, Немања Ђорђевић, Милорад Борисављевић, сви из Ужица, и Војинка Новаковић из Лудвиберга (Немачка).

После сечења славског колача, надахнутом беседом се присутном народу обратио владика Николај. У својој архипастирској беседи владика Николај је најпре говорио о молитвеном заступништву Пресвете Богородице пред Господом а затим се осврнуо на историју иконе Тројеручице и изабраности мученичког српског народа, новог Израиља. На крају своје беседе владика је говорио о светости брака и хришћанској породици као „малој домаћој цркви, најтеснијој духовној заједници“.

Уследила је традиционална Духовна академија. Уводну реч на академији дао је Владика Артемије. На академији су учествовали: Весна Станишић, мајка шесторо деце из Рашке (са радом на тему ”Деца-мала кандила: Како сачувати пламен?”), Марија Станишић (са радом на тему ”Искушења са којим се среће данашња омладина”), брат Милета Стефановић (прочитао беседу светог Владике Николаја о српским мајкама), као и најмлађи светосавци са својим рециталима и песмама. На крају академије подељене су награде мајкама које су родиле троје и више деце.

Мајке са троје деце добиле су на поклон плакету и књигу „Породица – домаћа Црква“ са посветом Владике Артемија. Мајке са четворо деце добиле су плакету, књигу и посребрени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Мајке са петоро и више деце добиле су плакету, књигу и позлаћени ОРДЕН ТРОЈЕРУЧИЦЕ. Орденом Тројеручице организатор сабора је симболично одао признање дивним и храбрим српским мајкама које рађају и гаје децу у наше претешко време, по угледу на мајку девет Југовића.

После доделе награда мајкама уследило је заједничко фотографисање архијереја и дечице чиме је и завршено овогодишње саборовање у Мушветама, које поред молитве и благодарења Богу, има за циљ духовну и биолошку обнову српског народа кроз указивање младима на светост, лепоту и потребу брака и родитељства.

Инфо служба

 

 

 

 

СПИСАК  МАЈКИ  ПО БРОЈУ  ДЕЦЕ:

МАЈКЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ

  1. Весна Веселиновић, Београд, 3 деце
  2. Жeљка Стевановић, Нови Сад, 3 деце
  3. Јелена Божић, Сомбор, 3 деце
  4. Јелена Стефановић, Ариље, 3 деце
  5. Љубица Стевановић, Франкфурт на Мајни, 3 деце
  6. Славица Крумлауф, Хајделберг, 3 деце
  7. Марина Мирковић, Грачаница, 3 деце
  8. Ирена Алексић, Коцељева, 3 деце
  9. Драгана Аћимовић, Шабац, 3 деце
  10. Данка Милићевић, Ужице, 3 деце
  11. Јасмина Глушчевић, Златибор, 3 деце
  12. Јелена Кувељић, Ужице, 3 деце
  13. Сања Веселиновић, Ужице, 3 деце

МАЈКЕ СА ЧЕТВОРО ДЕЦЕ

  1. Ана Арсић, Београд, 4 деце
  2. Олга Шаповалова, Сремски Карловци, 4 деце
  3. Тања Ђукић, Ариље, 4 деце
  4. Марија Матарић, Беч, 4 деце
  5. Зорица Јовановић, Беч, 4 деце
  6. Марија Узуновић, Београд, 4 деце

МАЈКЕ СА ПЕТОРО И ВИШЕ ДЕЦЕ

  1. Марија Станић, Ужице, 5 деце
  2. Светлана Трифковић, Мачвански Прњавор, 5 деце
  3. Мирјана Кривокапић, Ужице, 5 деце
  4. Снежана Митровић, Вреоци, 6 деце
  5. Снежана Костић, Краљево, 8 деце