Почетна / АРХИВА / Отац Софроније – нови протосинђел епархије у егзилу

Отац Софроније – нови протосинђел епархије у егзилу

Print Friendly, PDF & Email

У недељу седму по Духовдану, на празник Светог Архангела Гаврила (13/26. јул), Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Софронија (Ердељана), јерођакона Дионисија (Морачанина) и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Владика Артемије је у чин протосинђела рукопроизвео јеромонаха Софронија (Ердељана).

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемијe, обавио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобне матере наше Саре принела игуаманија Сара, која је тога дана славила свој имендан.

После честитки упућених слављеници од стране Владике Артемија уследила је архипастирска беседа Владике Николаја.

Владика Николај је између осталог говорио о монашком позиву: „Данас се ми сви подсећамо шта смо на монашењу обећали. Господ је рекао да нам неће судити према ономе што смо обећали него према ономе што смо од обећаног испунили. Ове речи не односе се само на монахе, већ на све Хришћане. А монашки чин је ангелски чин, и ми у овом прљавом, немоћном, острашћеном телу требамо ангелски да живимо. Није то нимало лако али уз Божију помоћ све се постиже. Монаштво је ангелски лик. Лик покајања и лик смирења. Покајање по угледу на блуднога сина у усамљености и далекости од Бога. Тако смирено да се молимо да стекнемо покајно чувство и молитвени дух – то је наш пут, пут смирења. Таквом покајнику Господ све опрашта. А савршено смирење има само Господ.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Све беседе Хорепископа Николаја налазе се овде.