Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Прослава храмовне славе у манастиру Преображења Господњег у Леушићима

Прослава храмовне славе у манастиру Преображења Господњег у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

На празник Светог Преображења Господњег, 6/19. августа, у истоименом манастиру у Леушићима свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и десетак других клирика епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 350 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим. На Светој Литургији Владика Артемије је у чин игуманије произвео настојатељицу обитељи монахињу Варвару, одајући јој на тај начин признање за велики труд на духовној и материјалној изградњи манастира и значајно учешће у јеванђелској мисији епархије у егзилу.

Након Литургије Владика Артемије је најпре извршио чин освећења грожђа а затим и чин резања славског колача и благосиљања жита које је принело сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе Микан Васовић из Чачка. За идућу годину за домаћина славе пријавили су се Босиљка Зухановић, Оливера Ристић и Рајка Бошковић из Београда.

Потом се окупљеном народу архипастирском беседом обратио Владика Артемије:

Све што је Господ учинио, имало је и има дубоки, дубоки смисао у домостроју спасења. А порука и поука Преображења Господњега, упућена је свим Његовим ученицима, свим Његовим верницима, до данашњега дана и до Страшнога суда, који ће у своје време доћи, а то је порука да смо и ми људи позвани, да и ми доживимо своје преображење, као што је Господ доживио на гори Тавору, да преобразимо себе: од грешних у праведне, од рђавих у добре, од немилосрдних у милостиве, и да тако уподобимо свој живот, животу који је Господ живио овде на земљи. Зашто? Да би могли бити са Њим и у Царству Небескоме, јер не може ништа грешно ући у Царство Божије, у рај Господњи. Зато је ово порука данашњег светога празника: да радимо на своме спасењу, да чувамо своју веру православну, онакву какву је Господ сам предао, и Апостоли проповедали, Свети Оци утврдили и нама наш Свети Сава, Владика Николај и остали угодници, проповедали и утврдили у народу нашем, да ту веру чувамо и сачувамо, јер само та вера је она која спасава. Поред овога дивнога празника којега честитам, пре свега као славу овога манастира мати новој игуманији, мати Варвари, коју је Господ данас унапредио у чин игуманије, а која се овде већ десет година, на овоме брду труди и бори, против непријатеља и спољашњих и унутрашњих“.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.