Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Св. Харитона Косовског у Сурдуку

Архијерејска Литургија и рукоположење у манастиру Св. Харитона Косовског у Сурдуку

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 11. по Духовдану, 10/23. августа,  Његово Преосвештенство Епископ рашко–призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобномученика Харитона Косовског у  Сурдуку. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), јереј Бранко Јованчевић, јерођакон Дионисије (Морачанин), јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Симеон (Васић). Литургији је присуствовало око 250 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јерођакона рукоположио сабрата поменуте обитељи монаха Павла (Стојановића).

После Свете Литургије Владика Артемије је прочитао Повељу о оснивању манастира. За настојатеља је постављен  високопреподобни протосинђел Иринеј (Ристић).

Архипастирском беседом на тему редовног недељног Јеванђеља о опраштању ближњима од срца присутном народу обратио се Владика Максим:

„Свети Јустин Ћелијски каже да се речима „зли слуго“ Господ обраћа свима нама онда када упадамо у грех злопамћења. Свима нама Господ по великом милосрђу Своме опрашта мноштво грехова, а ми по слабости својој често злопамтимо нашим ближњима и не опраштамо неке грехе који су далеко мањи од наших грехова које чинимо према Богу и ближњима и заиста на тај начин, кроз грех злопамћења, уместо слугу Божијих постајемо зле слуге. Старајмо се да уз Божију помоћ идемо путем смирења, путем смиренога Богочовека Христа који је рекао: „Узмите на себе јарам мој и бреме моје и наћи ћете покој душама својим“. Господ Христос показује који је то покој јер у наставку те поуке каже: „Јер ја сам кротак и смирен, и наћи ћете покој душама својим“. Дакле, кротост и смирење представљају управо то олакшање у ношењу јарма Христовог, а главни плодови кротости и смирења јесу незлопамћење, праштање и трпељиви однос према ближњима и њиховим слабостима.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом се пригодном беседом присутнима обратио Владика Наум.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.