Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Велики празник Успенија Пресвете Богородице свечано je прослављен у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка Светом Архијерејеском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Софроније (Ердељан), јерођакон Дионисије (Морачанин) и ђакон Зоран Крстић. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 350 верника. Велики број верника се причестио Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници овог манастира Ани (Сатарић).

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богомајке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Ранко и Јасмина Шкркић из Крагујевца. За наредну годину пријавили су се: Микан и Весна Васовић из Чачка и Славко и Даринка Радовановић из Лучана.

Након Литургије Владика Артемије је поучио своју паству:

Син Њен је васкрсао Своју Мајку и узнео на Небо, као што се и Он после Васкрсења вазнео на Небо и тако се открило и то предивно и преславно чудо Свете Богородице, а све је то било, дакле, по промислу Божијем, да би људи схватили сав значај и сву величину Свете Богомајке, која се удостојила да роди Господа Христа, удостојила се да Га одгаји и да буде Његова пратиља у целом животу Његовом, да састрадава са Њим, а Господ је заиста страдао целога живота: од Витлејемске пећине, до Крста на Голготи, а Света Богородица је увек била са Њим и уз Њега и све што се догађало, слагала у срце Своје. Света Богородица је дакле највећа Добротворка, рода људскога јер је родила Спаситеља нашега, Господа Христа. А род људски, узвраћа Светој Богородици поштовањем и прослављањем Њенога имена и Њених празника.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом сестринство и верници ове благодатне катакомбе извели су пригодни програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.