Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећања / Подсећање: КОСОВО-ДУША СРБИЈЕ, СОС – спасите нашу душу

Подсећање: КОСОВО-ДУША СРБИЈЕ, СОС – спасите нашу душу

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, број 201-202, март 2006

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Српско Национално Веће Косова и Метохије на својој седамнаестој седници, одржаној у периоду почетка званичних преговора о дефинисању будућег статуса, 04. марта 2006. године у Косовској Митровици, заједно са СНВ Северног Косова, уз присуство великог броја делегата са територије целе покрајине, након свестране и исцрпне расправе, закључило је следеће:

1. Налазимо се на почетку преговора о будућем статусу Косова и Метохије и у периоду појачане активности многих међународних званичника и разних организација, који, прејудицирајући у својим изјавама независност као неминовност у одређивању будућег статуса Косова и Метохије, покушавају да унесу пометњу и забуну у српски преговарачки тим и цео српски народ, по питању судбине останка Косова у границама државе Србије. Нису недостајале ни изјаве оних који су најављивали да ће, не буде ли Београд пристао на будућу независност Косова, она бити наметнута.

Став је, међутим, Српског Националног Већа, да питање будућег статуса Косова и Метохије још није разрешено, а још мање да ће бити независност, и то наметнута. Преговори о томе тек предстоје, а сасвим је извесно да српски преговарачки тим неће пристати ни на какав облик независности, нити ће она моћи да буде наметнута без пристанка и без сагласности Београда.

У том смислу СНВ даје пуну подршку преговарачком тиму за решавање будућег статуса наше покрајине.

2. Српско Национално Веће Косова и Метохије у потпуности подржава став светог Архијерејског Сабора СПЦ, изражен на редовном заседању Сабора у новембру 2005., а недавно у правом часу актуелизован и поновљен од стране Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Артемија, да ће било какво решење, уколико буде наметнуто српској страни, бити сматрано као „нелегитимна и нелегална окупација једног дела наше националне територије“.

Српско Национално Веће истиче чињеницу да је српском народу стало до Косова и Метохије, да Срби веома добро знају значај Косова за очување свога идентитета, те да га се неће никада одрећи, нити ће се помирити са било каквим обликом евентуално наметнуте независности.

СНВ у потпуности подржава став и борбу Епископа Артемија коју спроводи на националном плану, као и његове активности током недавне посете Сједињеним Америчким Државама, истичући да је Епископ Артемије у Америци признат као аутентични и прави заступник српског народа са Косова и Метохије, и легитимни сведок о стању и страдању Срба у последњих седам година на Косову и Метохији.

3. СНВ је веома забринуто ставовима изнетим у документу „Основна начела светог Архијерејског Синода СПЦ и Одбора САС за КиМ, у вези са предстојећим разговорима о будућем статусу КиМ“, који је недавно презентован јавности.

Овај документ прихваћен је са одобравањем од стране Међународне Кризне Групе (МКЗ), која у свом Извештају од 17. фебруара 2006, „Изазови транзиције“, отворено заступа концепт независног Косова.

СНВ чврсто стоји на становишту да је потребно решавати проблем Албанаца, тј. албанске мањине у Србији, уз поштовање свих људских и верских права мањина и примену демократских принципа управљања, као што Албанци и данас слободно живе и крећу се кроз све делове државе Србије, а никако не полазити са становишта решавања српског питања на КиМ, јер се на тај начин Косово већ издваја из Србије, и држава Србија почиње да брине о својим грађанима који живе у некој другој држави.

4. Српско Национално Веће и овим путем упућује поруку међународној заједници, Европској Унији, САД и НАТО, да је садашња демократска Србија једини гарант мира у региону, а да би независност Косова проузроковало ескалацију међународног тероризма и напада на Европу и САД, уз истовремено претварање Србије, по први пут у њеној историји, у радикалну, ревизионистичку, осветољубиву и огорчену нацију.

Независно Косово јесте опасност не само за Србе и Србију, него и за Европу, па и саму Америку. Оно би постало база џихадског тероризма, Беле Ал Каиде – извор хаоса у региону. Уједно, и сигнал екстремистима широм света да се злочин и тероризам исплати. Победа џихада на Косову била би локални тријумф, који зацртава пут будућих победа широм света.

5. СНВ најоштрије осуђује наставак безочног скрнављења светиња и гробаља (рушењем споменика и вађењем лешева) српског народа и СПЦ, као што је недавни нови чин обесвећења храма Христа Спаса у Приштини, затим подизање споменика борцима УЧК на месту срушене цркве у Ђаковици крајем децембра 2005., или крађа оловног крова са цркве Богородице Љевишке у Призрену, чиме се шаље јасна и недвосмислена порука српском народу на Косову, а особито онима међу Србима који гаје илузије да је могуће васпоставити порушене цркве препуштајући обнову рушитељима и злочинцима, да је судбина до сада срушених 150 храмова, у евентуално независном КиМ, намењена и онима преосталим.

6. СНВ је са изненађењем и запрепашћењем примило најновију вест о именовању Агима Чекуа, команданта Косовског заштитног корпуса и једног од вођа терористичке ОВК, за новог косовског премијера, имајући, пре свега, у виду чињеницу да је за њим расписана потерница Интерпола још 2002. године због злочина против српских цивила на Косову и Метохији. Познато је, такође, и да је Агим Чеку учествовао у егзекуцијама Срба у Хрватској.

Српски народ на Косову и Метохији с правом се пита какве су перспективе његовог опстанка у евентуално независном КиМ, какво заговара Чеку и његови истомишљеници, када се зна да се његово име доводи у везу са „крематоријумом“ код села Клечка и другим злочинима над српским цивилима.

Српско Национално Веће Косова и Метохије
Српско Национално Веће Северног Косова и Метохије

Конференција за штампу Владике Артемија

НЕЗАВИСНО КОСОВО ПОСТАЛО БИ ИЗВОР
ХАОСА У РЕГИОНУ

Београд, 23.02.2006. – Пред мноштвом новинара, на конференцији за медије по повратку из 20-дневне посете САД владика рашко-призренски Артемије је поручио:

-Будућност Косова, без обзира на разне најаве, зависи од нас, ставова наше владе, наших преговарачких тимова који ће у преговорима учествовати, а пре свега од чврстине става да се независно Косово не може и не сме прихватити. Ми можда не можемо спречити наметање таквог решења, али у нашој власти је да га прихватимо или не прихватимо. Ако га не прихватимо, Косово није изгубљено, а ако га прихватимо кроз било какву форму и дамо сагласност, онда, бојим се да ће коначно бити све изгубљено.
Учестале најаве међународних званичника о независном Косову, наглашава владика, имају за циљ не само да психолошки обесхрабре преговарачки тим српске стране у преговорима, него показују да је за међународну заједницу то најприхватљивија опција, јер не желе да се сукобе са албанским тероризмом с обзиром да на КИМ имају војнике и администрацију.
– У жељи да се што безболније повуку из „балканског блата“, у међународној заједници рачунају да ће од Албанаца да издејствују вербално прихватање неких гаранција за мањине, а да ће српску страну задовољити „ситним шаргарепама“, како би прогутала мамац и прихватила независно Косово – оцењује владика Артемије.
Он је објаснио да је циљ његове посете САД био да пред започете преговоре о будућем статусу КИМ скрене пажњу америчким званичницима и јавности да „КИМ није само питање косовских Срба, државе Србије, него и целе међународне заједнице и самих САД, због чега је важно да овај проблем буде решену границама Резолуције 1244 СБ, као и да КИМ остане саставни део СЦГ“.
„Указали смо да би независно Косово постало извор хаоса у региону, деловања беле Ал Каиде, јер ако се под међународним протекторатом учинило толико зла над православним хришћанима и светињама, остаје нам да претпоставимо шта би се десило кад би Албанци имали сву власт“, казао је владика Артемије.
Владика Артемије каже да је саговорницима у САД указао да би независно КИМ заправо представљало „нож у леђа Бушовој политици борбе против тероризма“, против кога се „САД боре свуда у свету, осим на Косову, где се иде на попуштање и предавање власти терористима“.
Протосинђел Симеон (Виловски), игуман манастира Бањска, наглашава да „питање КИМ треба решавати у границама Србије, а не да се српско питање решава у границама КИМ“. Он је изнео бојазан да се „Начела СПЦ за преговоре о будућем статусу КИМ крећу у оквирима претпостављене независности, у оквиру које се траже решења за проблеме српске заједнице“.
Цитиран је део последњег извештаја Међународне кризне групе у коме се, између осталог албанским преговарачима препоручује да за реализацију независног Косова, „траже могућности као што је документ о основним принципима за преговоре СПЦ, како би се Срби са Косова укључили у преговоре“ и за наведен документ СПЦ каже да је „дао конструктивне предлоге и избегао навијање против независног Косова“.
На питање новинара да ли то значи да Начела Синода СПЦ и Саборског одбора за КИМ о преговорима о будућем статусу КИМ одступају од става Светог архијерејског сабора да ће се свако наметнуто решење сматрати окупацијом, владика Артемије одговорио је да „начела не помињу одлуку Сабора о наметнутом решењу, као да је Синод одустао од става Сабора изнетог у новембру“.
– Да ли је тако или није, али из овог документа такав закључак може да се изведе – каже владика Артемије.