Почетна / АРХИВА / Седма Гучевска Литија

Седма Гучевска Литија

Print Friendly, PDF & Email

По благослову Преосвећеног Владике Артемија, Свесрбска народна организација “СРБИ НА ОКУП“, ево седму годину, традицинално сваке прве суботе у септембру обележава успомену на натчовечанску издржљивост и огромну жртву коју су поднели наши часни преци на Гучеву, у једној од највећих битака србске војске у Првом светском рату.

У суботу, 5.9.2020.г. у 10,00 часова у Бањи Ковиљачи испред музеја “Меморијална галерија битка на Дрини“ кренула је литија у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе за Крст Часни и слободу златну у Првом светском рату. Са Крстом, барјацима, иконама, заставама, са песмом и молитвом, литија је прешла десет километара.

По доласку код спомен костурнице на Гучеву, негде око 13 часова, после кратког предаха и послужење за учеснике Литије и народa који je дошао, хорепископ старорашки и лознички Николај са више јеромонаха служио је парастос гучевским јунацима.

После тога, одржана је академија под називом “Крст ствара слогу, а слога Србина спасава“, која је подсетила на велико дело наших часних предака, а уједно упутила порука свеколиком Србству: да верује и да се бори као што су то наши прађедови чинили!

Будимо достојни часних предака! Народ који зна своје порекло – порекло светих предака, који зна шта је данас – народ Светосавски, и који зна свој пут – пут Богочовека. Народ који ће као и наши часни преци, свом снагом бранити своју веру, своје породице и огњишта, Србско племе и земљу своју!

Како радили, тако нам Господ помогао!
Догодине у Призрену!

Дана 17.9.2020. год.

Свесрпска народна организација
“СРБИ НА ОКУП“
МО Шабац – Мачва

Извор: http://srbinaokup.info/?p=113816