Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Спасовдан у Бадовинцима

Спасовдан у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

На празник Вазнесења Господњег Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Симеона (Весића) и јерођакона Паладија (Матића).

Литургији је присуствовало стотину светосаваца из Бјељине, Шапца и околних места. Неки од њих су се на Литургији причестили пречистим Тајнама Христовим. У својој архипастирској беседи, владика је, говорећи о значају овог великог празника, истакао:
„Док се Господ вазносио на небо, не само да су људи били задивљени него и анђели небески били су задивљени и зачуђени откуда да човек узлази изнад свих небеса и изнад свих анђела и арханђела. То је била тајна сакривена не само од нас људи на земљи, него и од самих анђела на небу. Али Господ је тиме у ствари показао и тиме је прославио човека и људску природу, свакога од нас, јер ми смо у Његовој природи сви удостојени те части да се узнесемо изнад свих небеса и да будемо са десне стране Бога и Оца. Наравно, то важи за оне који на овоме свету, у овоме животу буду држали Јеванђеље Христово, живели по њему, испуњавали његове заповести, веровали у Бога, чинили добра дела, милостињу и остала добра дела, клонили се зла и греха, кајали се за оне грехе које по слабости као људи чине и тако припремају себе за Царство Небеско и за Живот Вечни. То је, браћо и сестре, смисао и сврха данашњег светога празника…“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је припремило братство манастира. Владика Артемије је након тога обишао манастирски конак у изградњи и благословио даљи рад и труд монаха и верног народа на подизању ове светиње.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.