Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / У манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Св. Апостола Томе у Врњачкој Бањи свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећен је Светом Апостолу Томи. На Томиндан, 6/19. октобра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: протосинђела Јевтимија (Милентијевића), протосинђела Висариона (Шуловића), протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Јакова (Купрешака), јеромонаха Симеона (Весића), јеромонаха Теоктиста (Вуловића), јереја Горана Поп-Јорданова и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 150 верника. Неки од њих су се сједнили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част СветогАпостола Томе принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Горан Косовац из Гаја. За следећу годину пријавиле су се Гордана Стефановић и Радмила Лишанин из Краљева.

У својој архипастиркој беседи владика Николај је најпре говорио о апостолској служби и благодати Божијој која је крепила апостоле у њиховој мисији а потом је поучио верни народ:

“Свети Серафим Саровски говорио је о томе да сви ми треба да задобијемо Духа Светога. Не само свети Апостоли него и сви остали. Свети смо по призвању али треба да будемо свети и по животу. Треба и ми да се смиравамо, чисто да живимо, да се угледамо на светитеље Божије, читамо Свето Јеванђеље и да се трудимо да испуњавамо све Божије заповести. Да огањ Духа Светога сагори у нама сваку прљавштину телесну и духовну. Да се очистимо, просветимо, умудримо, украсимо јер је речено „ништа нечисто неће ући у Царство Божије.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Ксенофонта налазе се овде.