Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Димитрија у Сувом Долу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Димитрија у Сувом Долу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Један од најмлађих манастира Епархије рашко-призренске у егзилу налази се у Сувом Долу код Блаца а посвећен је Светом Великомученику Димитрију. На Митровдан, 26. октобра/8. новембра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење протосинђела Варсануфија (Стошића) и јерођакона Симеона (Васића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 70 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће. За певницом су појале монахиње из манастира Светог Никите у Вргудинцу. Пре почетка Литургије Преосвећени Владика Наум је обавио освећење капеле.

Након Литургије владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су  у част Светог Великомученика Димитрија принели настојатељица обитељи монахиња Сузана и овогодишњи домаћин славе Драган Савићевић из Мердара. За следећу годину пријавио се Мирољуб Збиљић из Раче код Куршумлије.

У својој архипастиркој беседи владика Наум је најпре говорио о Светом Великомученику Димитрију као великом сведоку васкрслога Господа Христа а затим је поучио верни народ:

„Вера, браћо и сестре, је велики дар Божији и даје се онима који се труде. Свети Димитрије се у свом животу трудио – извршио је све заповести Господње, чувао се греха, због тога је његова вера била велика, узрасла је до небеских висина и Богу плод донела, а то је мучеништво. Дакле, да би неко пострадао за Христа мора најпре да живи за Христа и у Христу. Сваки грех убија нашу веру. Сваки грех одваја од Бога. Сваки грех је, браћо и сестре, убица душе. Због тога се чувајмо греха и вршимо заповести Господње па ће наша вера, мало по мало, да узрасте и биће једно велико дрво које рађа Богу плодове врлина“.

Владика  је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили ктитори манастира Радољуб и Драгана Богићевић из Блаца и  Радица Анђелковић из села Горње Сварче. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили мати Сузана и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Владике Наума налазе се овде.