Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Духовски понедељак у Дудовици

Духовски понедељак у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0015На Духовски понедељак, 7/20. јуна, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици код Лазаревца, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Жељка (Марића) и јерођакона Паладија (Матића).
У својој архипастирској беседи владика Артемије је поучио своју паству:

„ Данас, браћо и сестре, велики празник Силазак Светог Духа на апостоле, празник који означава завршетак једне епохе и почетак друге епохе. Силазак Светога Духа или Света Тројица јесте празник којим се завршавају сви хришћански празници почев од Благовести, Божића, преко Преображења, страдања Господа Христа, Васкрсења Његовога и Вазнесења. Данашњи празник јесте, у ствари, испуњење свих тих празника и осмишљавање њихово. Да није Свети Дух сишао на апостоле, хришћанства данас не би било, поред свега што је Господ учинио на земљи. А Господ је зато и рекао Својим ученицима да ће послати другог утешитеља који ће их упутити на сваку истину.

Пред Своје Вазнесење, у четрдесети дан од Васкрсења, на Спасовдан, Господ је рекао Својим ученицима и заповедио им: „Седите у Јерусалиму, док се не обучете у силу с висине. “И они заиста беху заједно десет дана. У десети дан од Вазнесења или педесети дан од Васкрсења Христовога десило се и ово преславно чудо да је Дух Свети сишао на апостоле у виду огњених језика. То је та сила с висине у коју су се апостоли тада обукли и променили се, променили своју мисао, своје осећање, своју спремност на сваку жртву. До тада, то су били прости галилејски рибари, плашљиви људи. Кад су Господа ухапсили, сви су се разбежали од Њега, када је Петар се пред слушкињом три пута одрекао свога учитеља, кад су и после Васкрсења они били затворени у једној просторији, сами закључаних врата, плашећи се Јевреја, све то доказује да су до тада били обични људи са свим слабостима људским. А гле, кад се обуку у силу с висине, кад су примили Духа Светога, у шта су се претворили! У непобедиве хероје Христове, у Његове војсковође који су кренули тада у цео свет да проповедају васкрслога Господа. И још нешто, Дух Свети је њих просветио да су на дан Педесетнице почели да говоре разним језицима јер тада у Јерусалиму беше много народа са свих страна, седамнаест народа каже Јеванђеље а апостоли почели говорити тако да су их сви разумели на своме језику. То је тај први видљиви знак силаска Духа Светога на апостоле. То је знак да су они примили силу с висине, да је Дух Свети у виду огњених језика сишао као огањ с неба и запалио њихове душе, њихова срца и дао им храбрости и смелости да иду и да проповедају. “

Празнично саборовање је настављено трпезом љубави коју је припремило сестринство манастира.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.