Почетна / ЧЛАНЦИ / Домаћи / „Данас“: Правник Жељко Жугић тражи заштиту уставног поретка од деловања СПЦ

„Данас“: Правник Жељко Жугић тражи заштиту уставног поретка од деловања СПЦ

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕКА ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА ВЕРА

28/07/2010  Београд

Аутор: Ј. Тасић

Београд – Правник и стручњак за црквено канонско право Жељко Жугић Которанин обратио се Министарству вера са захтевом за заштиту уставног поретка Србије од аката и деловања СПЦ. Позивајући се на синодске и саборске одлуке и акта Жугић тврди да је у „случају“ епископа умировљеног рашко-призренског Артемија“ СПЦ прекршила Уставом Србије загарантована грађанска права и слободе – право на правично суђење, слободу кретања и настањивања.

Жугић тражи да ресорно Министарство реагује у складу са Законом о црквама и верским заједницама, који штити њихову аутономију, али их и обавезује да делују у складу са Уставом и законима државе Србије. У Министарству вера наш лист није успео да добије коментар на Жугићев захтев.

Жељко Жугић каже за Данас да, иако је захтев предао 2. јула, досад није добио никав одговор из Министарства вера, чак ни број протокола под којим је његов акт заведен. Објашњава да су приликом предаје на његов документ стављени печат и датум, с обећањем да ће му број предмета накнадно послати поштом, што се до јуче није догодило.

На питање због чега се оваквим захтевом, за који и сам каже да је први у историји СПЦ, обратио Министарству вера, Жугић одговара да “сваки грађанин Србије има право да се обрати надлежним извршним властима, уколико сматра да су уставни и правни поредак угрожени“.

– Рок за одговор је 30 дана, а пошто је овде реч о компликованијем случају 60 дана. Уколико ми у том року Министарство вера не одговори, поднећу уставну жалбу Уставном суду Србије – напомиње Жугић.

Он сматра да пример владике Артемија није усамљен у пракси СПЦ, али да је „илустративан будући да се ради о епископу – носиоцу највишег црквеног чина“. Жугић у захтеву Министарству вера оцењује да је Свети архијерејски синод СПЦ у „случају“ владике Артемија прекршено право на суђење у присуству, на саслушање, одбрану, изношење доказа, као и право да буде обавештен о доказима прикупљеним против њега. Синод је, како наводи Жугић, у неколико наврата спојио функције тужиоца и судије, чиме је „престао да буде непристрастан суд“. Он као „ванправну“ доводи у питање и саборску одлуку о одузимању права управљања епархијом рашко-призренском (ЕРП) владици Артемију.

Жугић сматра да је одлуком Синода да владика Артемије само уз сагласност привременог администратора ЕРП може да прима посете у Грачаници и да се креће по Епархији, прекршено његово право на слободу кретања, као и да је саборском одлуком да не може да остане да живи у ЕРП прекршено право на слободу настањивања.

„Клевете“ на рачун Цркве и државе

Информативна служба ЕРП саопштила је јуче да ослобађајућа пресуда рашчињеном архимандриту Симеону Врховног суда Грчке нема никаквог утицаја на његов црквено-канонски статус, нити са статусом владике Артемија. Тврдње да је Виловски жртва верског и политичког прогона оцењене су као „сумануте“ и „грубо клеветање СПЦ и државе Србије“.

Црквена оптужница у припреми

– Против монаштва које је напустило ЕРП већ је покренут црквено-судски поступак и у току је припрема оптужница, саопштила је јуче Информативна служба ЕРП. Њима ће, како се наводи, бити пружена прилика да буду саслушани пред епархијским судом и дата могућност да се врате у своје манастире. У противном, Црква ће поступити у складу са постојећим канонима и правилима. Недавну најаву монаштва да ће се вратити у ЕРП, уколико се на чело Епархије врати владика Артемије, Информативна служба ЕРП оценила је као „уцену и непоштовање Сабора СПЦ“.

Објављено у дневном листу Данас.