Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0052И ове године манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе и празника Јовањдана, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Артемије уз саслужење 8 свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало монаштво епархије и око стотину верника из различитих крајева Србије.

У својој архипастирској беседи владика је рекао:

„Благодат Светога Духа данас нас сабра, браћо и сестре, са разних страна, из близа и из далека, да прославимо славу овога дивнога манастира, посвећеном једном дивном светитељу Никити Ремезијанском, чија је престоница била овде у Белој Паланаци. Поред тога, данас славимо још један велики празник Рођење Светог Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господа нашега Исуса Христа. Два празника, једно славље. Рођење највећега рођенога од жена, како је рекао сам Господ Христос за њега, пропраћено је многим и славним чудесима. А Јован? Шта значи име Јован? Значи Благодат Божија која ће бити на радост теби и целом роду нашему. И томе пустињаку, томе Претечи Господњем, долази заповест Божија да припреми пут доласку Спаситеља Господа Христа. И дошавши Јован се показује на реци Јордану као необичан, чудан пророк који почиње да проповеда народу. Шта је проповедао? Оно што је најпотребније. „Покајте се јер се приближи Царство Божије.“ Народ је питао онда: „Шта да чинимо? Покајте се за грехе које сте починили.“ И тај велики човек, велики пророк он је пострадао за име Господа Христа. И тако је Свети Претеча био Претеча Господу Христу, како рођењем на шест месеци пре Њега, тако и у проповеди, тако и у страдању за веру праву, веру православну.

Данас је и празник Светога Никите који је живео у четвртом веку после Христа, проповедао Јеванђеље Божије у овим крајевима овде. То је била његова митрополија. Проповедао је васкрслога Господа, Његово Царство Небеско и начин живота – како треба живети овде на земљи да би се у то Царство Небеско ушло. Није довољно рећи да се приближило Царство Божије, него треба се припремити за улазак у Њега. А спремамо се на основу речи Светог Претече: „Покајте се!“ Лек за сваки грех јесте покајање и исправак свога живота. Наравно, са вером правом и са животом по тој вери као што су живели Свети Захарије и Јелисавета, по закону Божијем.“

После Свете Литургије Преосвећени Владика је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су, у славу и част Светога Јована Претече и Светога Никите Ремезијанског, принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини Драган и Слађана Јованић из Ниша. За идућу годину за домаћине славе јавили су се београђани: Ратко Ранчић, Момчило Вељковић и Милена Јанковић.

За време трпезе љубави, светосавци при овој катакомби су, својим кратким програмом, додатно увеличали празнично славље. Програм је водила сетра Горица Тркуља из Прокупља. Посебну пажњу присутних привукао је мали Александар из Лесковца својим стиховима:

„Говоре држати не могу,
Али зато умем да се молим Богу.
Молим се за срећу целог људског рода
И да српском роду осване слобода.
Ти ме Боже чујеш, молитву услиши,
И помоћи Твоје никад нас не лиши!“

На крају су сви, као по неком неписаном правилу, једногласно запевали песму „Са Косова зора свиће“. Овом песмом, која је практично постала химна распете епархије, завршена је и овогодишња прослава храмовне славе у Вргудинцу.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.