Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Саопштење за јавност са мирног протеста представника српске националне заједнице у Каменици

Подсећање: Саопштење за јавност са мирног протеста представника српске националне заједнице у Каменици

Print Friendly, PDF & Email

kosovksa-kamenicaГЛАСНИК КиМ број 92, 11. јануар 2002.

Трагичан Бадњи дан у Косовској Каменици

И БОГА БИ ДА УБИЈУ СРБИМА

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА МИРНОГ ПРОТЕСТА ПРЕДСТАВНИКА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У КАМЕНИЦИ

Дана 06.01.2002. године у Косовској Каменици је у терористичком акту, од подметнуте експлозивне направе на врата своје куће, изгубио живот Драгољуб Марковић-Гаре (36), отац троје малолетне деце. Ово убиство је кулминација агресивног понашања припадника албанске националне заједнице над припадницима српске националне заједнице.

Нажалост, нико није схватио довољно озбиљно упозорења која су упућивана свакодневно од стране представника српске националне заједнице да се насиљу стане на пут и десило се најгоре. Убијен је Србин, староседеоц Косовске Каменице чији су преци ударили темеље овом месту. Циљ терористичког напада је јасан. Разбијањем српског језгра Косовске Каменице доћи ће до исељавања Срба што ће довести до етничког чишћења.

На Божић, најрадоснији православни празник, који је у Косовској Каменици претворен у најтужнији (с разлогом јер се настоји да се у Србима убије и њихов Бог) сахрањен је Драгољуб Марковић-Гаре. Преко 1500 људи је у немом болу, достојанствено, испратило свог сународника до вечног боравишта.

Данас, 08.01.2002. године представници српске националне заједнице су се окупили на миран протест у црквеној порти у Косовској Каменици. Позвали су да им се придруже сви Срби који раде у привременим институцијама самоуправе и који су до сада упорно покушавали да успоставе мултиетничку администрацију али без успеха. Сви су се придружили. Припадници косовске полицијске службе су одлучили да до даљег не одлазе на посао. Учесници мирног протеста су отишли до места где је подмукло убијен Драгољуб Марковић-Гаре, запалили свеће за покој души покојника и одали пошту невино страдалом Србину. Институцијама привремене самоуправе упућени су захтеви:

  1. Да се открију починиоци последњег терористичког акта у Косовској Каменици али и свих раније учињених недела;
  2. Да се поставе контролни пунктови: 1 на почетку српске улице у Косовској Каменици, 1 код моста на Кривој реци у Косовској Каменици, 1 код трафостанице преко реке у Косовској Каменици, 1 код старе аутобуске станице у Косовској Каменици, 1 изнад ветеринарске станице у Косовској Каменици;
  3. Да се за саобраћај затвори српска улица иза српске амбуланте;
  4. Да се српска амбуланта физички обезбеђује 24 часа због опасности од подметања експлозивних направа;
  5. Да се успоставе пешачке патроле у свим улицама у Косовској Каменици настањеним Србима и главним улицама којима пролазе, као и у Коретину;
  6. Посебно треба обезбедити предео српске школе и прилазне путеве школи;
  7. Обезбедити пропуснице за несметано кретање једном лекару, медицинској сестри и возачу за хитне интервенције током полицијског часа.

Срби ће широм општине организовати свакодневно мирне протесте све док се не расветле сви случајеви убистава, киднаповања, паљења и уништавања српске имовине, каменовања возила, крађе стоке…

Протести се настављају.

ЗБОГ ШАЈКАЧЕ ПРЕТУЧЕН СРБИН

Гњилане, 5. јануара

 У селу Бинач код Витине усред бела дана претучен је шездесетогодишњи Борко Милкић.

Поводом тог инцидента, који се догодио последњег дана минуле године, представник Кфора на састанку са лидерима српских села у Врбовцу, рекао је да је Милкића претукла група албанских младића због тога што је на глави имао капу шајкачу, какву иначе редовно носе старије особе у овом крају.

Ударцима по глави и телу и шутирањем нанете су му болне повреде. Кфор је уједно саопштио да се трага за починиоцима овог напада. (Тањуг)