Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомба Св. мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Бору прославила храмовну славу

Катакомба Св. мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Бору прославила храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

IMG_4489Катакомба у Бору је најмања катакомба епархије рашко-призренске у егзилу и посвећена је Светим мученицима и бесребреницима Козми и Дамјану. На дан спомена ових дивних угодника Божијих из трећег века, 1/14. јула, у катакомби је свечано прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење старешине катакомбе протојереја Лазара (Секулића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Хризостома (Јовановића) и јерођакона Василија (Младеновића). Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 70 верника из Бора, Неготина, Ариља и Београда.

У својој архипастирској беседи владика Наум је најпре говорио о великој вери, невезаности за земаљска блага, бесплатном лечењу и чудодејству Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана а затим је поучио присутни народ:

„Да би смо и ми ушли у Царство Небеско потребно је да срце не везујемо за земаљска блага него за небеска, да живимо у Правој Вери и да вршимо заповести Господње, јер је вера без дела мртва. Правоверје и правоживље су два крила која човека узводе у Царство Небеско. Зато истрајмо у борби за чистоту вере. Бранимо веру јер вера брани нас“.

Након празничне Литургије Владика Наум је благословио славски колач и жито које су принели старешина катакомбе протојереј Лазар и овогодишњи домаћин славе Небојша Радмилац из Бора. За идућу годину за домаћине су се пријавили: Добрица Чакаревић, Оливера Чакаревић и Радмила Гроздановић из Неготина.

Прослава храмовне славе настављена је богатом трпезом љубави. Домаћини су се потрудили да присутне госте додатно почасте и пригодним програмом припремљеним за ту прилику.

За време трпезе љубави владика Наум се присутном народу још једном обратио пригодном беседом, у којој је најпре пренео благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија, а затим је речима о значају борбе за чистоту вере и борбе против греха у себи додатно нахранио душе слушаоца непропадљивом духовном храном.

Уследило је заједничко фотографисање владике, монаштва и присутног народа.

                                        Инфо служба