Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Шестомесечни парастос блаженопочившем протосинђелу Јовану (Милојевићу)

Шестомесечни парастос блаженопочившем протосинђелу Јовану (Милојевићу)

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0018 (1)У суботу 3/16. јула, у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима, одслужен je шестомесечни парастос блаженопочившем протосинђелу Јовану (Милојевићу). Парастос је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја и и шест свештенослужитеља епархије. Парастосу је присуствовало монаштво епархије, родбина, пријатељи, духовна чеда оца Јована и око 30 верника – поштоваоца исповедничке бoрбе оца Јована. Пре парастоса Владика Артемије је извршио чин благосиљања и освећења надгробног крста на месту почивања земних остатака оца Јована.

Након парастоса Владика Артемије се присутнима обратио пригодном беседом:

“У име Оца и Сина и Светога Духа!

Драги преподобни оци, сестре монахиње, сродници оца нашега Јована и остали верници који сте данас дошли овде да се помолимо Богу за душу нашега оца Јована који нас је пре шест месеци напустио. Отишао је из ове долине плача, како често нашу планету Земљу називају, отишао је тамо где нема туге, ни бола, ни уздисања, где је живот бесконачни.

То нам наша вера сведочи, то нам Господ Христос показује овим Својим речима и Својим примером и Својим Васкрсењем и Вазнесењем на небо и обећањем Духа Светога којега је и послао на дан Педесетнице Цркви Својој, да нас Он кроз овај живот у овоме животу чува, води и  руководи како бисмо идући путем заповести Господњих достигли тамо где сви праведници блаженствују. Тамо је отишао и наш драги отац Јован који је био са нама дуго година, који се трудио у винограду Господњем да га обрађује, да га обделава како је најбоље умео и знао и он је, угодивши Господу својим животом, иако не дугим али богоугодним, он је од Господа позван и призван да добије тамо  оно за шта се на земљи овде трудио, да добије венац Вечнога Живота којега Господ припрема онима који Га љубе. Отац Јован је безрезервно, од свег срца и све душе, љубио Господа свога и све оно што је Господ оставио и што је захтевао од нас православних хришћана.

Драги оче Јоване, ти си сада тамо пред Престолом Господњим и ти се молиш за нас, који смо се овде сабрали, да одржимо овај помен полугодишњи, за покој твоје честите и свете душе. Нека би Господ и нама свима даровао да проживимо овај живот овде богоугодно. Када пођемо одавде, да се нађемо тамо где се и ти данас налазиш, у Царству Христа Бога нашега, да тамо, заједно са тобом и са свима Светима, и ми славимо васкрслога Господа Исуса Христа са Оцем и Духом Светим кроза све векове и сву вечност. Амин!

Бог душу да му прости!“

Након парастоса приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба