Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 5. по Духовдану у манастиру Св. Првомученика и Архиђакона Стефана у Ариљу

Недеља 5. по Духовдану у манастиру Св. Првомученика и Архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0160У Недељу 5. по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Првомученика и Архиђакона Стефана у Ариљу уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), протојереја Стефана (Икономовског), јеромонаха Јована (Узелца) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око сто педесет верника.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је, тумачећи јеванђелску причу о спасењу човека и пропасти свиња (Мт. 8, 28-9,1), поучио своју паству:

“Страшно је живети у свету, браћо и сестре, без Господа Христа. Где нема Господа Христа тамо је пакао још овде на земљи, тамо влада противник Божији ђаво. А где је ђаво, тамо је онда пакао за људе и мучење за људе.  И данашње Свето Јеванђеље о томе говори, браћо и сестре, а чули сте кад је Господ дошао у крајеве гергесинске,да су тамо била два човека бесомучна, значи луда, који су били тако страшни да нико није смео тим путем да прође а Господ је дошао са Својим ученицима, тамо са пратњом народа. И они кад Га видеше повикаше му: „Што си дошао пре времена да нас мучиш?“ То су викали ђаволи, нису викали људи. Али ђаволи су управљали са та два човека, несретна и болесна.

Ђаво, где се он појави тамо човекова душа полуди, браћо и сестре. А ђаво је у свакоме греху. Иза свакога греха крије се ђаво и он је тај који нас наводи и дошаптава нам да чинимо оно што не ваља. И кроз грех он улази у нас и задобија власт над нама. Човек огрезао гресима многима, он је у ствари ван себе, човек ван себе а наш народ каже да је вансебан онај који је луд, да је ван себе. Где је решење за те људе, не само за ова два човека него и за данашњи велики и велики број људи, чак и у нашем православном српском народу? Решење је и спасење само у приласку Господу Христу, приласку кроз веру, кроз покајање, кроз исповест, кроз вршење заповести Божијих, кроз показивање љубави према Богу и према ближњима и само тамо, где је љубав Божија, тамо је и Бог са њом. Где је вера у Господа Христа, тамо је и Господ Христос са њом. Тако, браћо и сестре, нека је благословено име Господње које нам даје такве дивне поуке и које нас упућује како треба да живимо овде на земљи.“

Затим је Владика поздравио о. Стефана Икономовског, старешину катакомбе Успења Пресвете Богородице у Торонту, и замолио га да се обрати народу са неколико пастирских речи. О. Стефан је у краткој али надахнутој беседи рекао о Светој Вери да примајући је од Светих отаца:

“Злато примисмо, злато чувамо, злато и ми предајемо. Заиста немајући бољи пример у ова смутна времена од нашег светог Владике Артемија, и ове наше подвижничке, исповедничке епархије, могу да посведочим да је ваш пример стигао и на амерички континент. И хоћу да искористим ову прилику, да вам јавно заблагодарим што сте нам послали кост своје кости, месо својег меса, крв своје крви, оца Дамјана и монаха Андреја, да нас теше на оним просторима где ми живимо.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је манастирско братство приредило за све присутне.

Потом је уследило заједничко фотографисање владике монаштва и народа.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.