Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици

Прослава храмовне славе у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0067У суботу, 17/30. јула, на празник Свете Великомученице Марине, истоимени манастир у Дудовици свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Артемије, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Стефана (Икономовског), протосинђела Романа (Папића), јеромонаха Јована (Узелца), јеромонаха Никодим (Малешевића) и јерођакона Паладија (Матића). Светој Литургији је присуствовало монаштво епархије и око две стотине верника из разних крајева Србије. Неки од њих су се на Светој литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

После Литургије, Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита, које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Горан Калушевић и Ангелина Михајловић из Лазаревца. Залог колача за следећу годину примили су Светолик Јовичић, Јасмина Јовановић, Олгица Недељковић и Снежана Кирилов из Аранђеловца.

У својој архипастирској беседи владика Артемије је поучио своју паству о путу спасења:

“Припаднимо Богу са вером, као ова жена, јер вера је та која нас повезује са Богом, која нам прибавља Свете тајне и Свете врлине које је Бог дао, јер без вере није могуће Богу угодити. А вера хоће да буде, јер Господ тражи да вера буде и плодоносна, јер је вера без добрих дела мртва. Зато је потребно, поред наше вере коју треба да чувамо и коју чувамо, да је сачувамо неокрњену, неупрљану, непромењену разним јересима екуменизма и папизма, него да чувамо онакву веру какву смо примили од Светих апостола, како су нам предали Свети оци и наш Свети Сава оставио у аманет преко осталих наших светитеља. Да ми ту исту веру православну предамо нашој деци и омладини, да би се Име Божје славило у нашем роду док је света и века и да би се кроз ту веру спасавали и ми и наши потомци онако као што су се истом том вером спасавали и наши славни и свети преци.“

Уследила је трпеза љубави коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.