Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у катакомби Светог Илије на гори Самоково код Куршумлије

Прослава храмовне славе у катакомби Светог Илије на гори Самоково код Куршумлије

Print Friendly, PDF & Email

DSC_01а (59)У уторак 20. јула/2. августа, на празник Светог Пророка Илије, катакомба на гори Самоково код Куршумлије свечано је прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јеромонаха Софронија (Ердељана) и јерођакона Паладија (Матића).  Литургији је присуствовало монаштво епархије и око стотину верника из разних крајева Србије. Не мали број верника се на Светој Литургији причестио пречистим Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели овогодишњи домаћини славе јеромонах Хризостом, настојатељ катакомбе Св. Архангела Михаила у Нишу и Ненад Јовановић из Пљакова. За идућу годину пријавио се Драган Савић из Дегрмена.

У својој архипастирској беседи владика је истакао да је катакомба светог пророка Илије на Самокову наша најмлађа катакомба, али и најпријатнија, најугоднија, јер је Господу је мило оно што је скромно, што је смирено, што није раскошно. У даљем току своје беседе владика је говорио о светом пророку Илији:

„А пророк Илија, ко то беше? Ја верујем да сте сви много слушали о пророку Илији али верујем, исто тако, да мало знате о њему као библијској личности, као личности која је толико позната у целом хришћанском свету. Није пророк Илија само онај који грми по облацима. Он је нешто друго, браћо и сестре. Он је, како каже његов тропар данас, анђео у телу. Анђео у телу јер његов живот је био анђелски овде на земљи. А био је ватрени пророк, огњени пророк јер је ревновао за Бога живога и правога и чувао веру светих отаца и ону веру коју је Бог, преко разних пророка пре њега, дао јеврејском народу. Зато је пророк Илија био велики и остао велики јер је он био и велики чудотворац“ – нагласио је Владика у својој беседи.

Уследила је трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе. За време трпезе љубави приређен је мали пригодни програм. Деца из нишке катакомбе су отпевала неколико песама уз пратњу народа, затим је гуслар Новак Миленковић из Куршумлије додатно увеличао празнично славље, а на крају се пригодном беседом верном народу обратио Југослав Ивић, ктитор ове катакомбе.

Након трпезе љубави уследило је заједничко фотографисање владике, монаштва и верног народа чиме је и завршено ово радосно светковање на гори Самоково.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.