Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Прослава храмовне славе у манастиру Светог Архиђакона Стефана у Ариљу

Прослава храмовне славе у манастиру Светог Архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0012У понедељак 2/15. августа, на празник Преноса моштију Св. Првомученика и Архиђакона Стефана, истоимени манастир у Ариљу свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима и 15 свештенослужитеља епархије. Светој Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 400 верника из разних крајева наше отаџбине.

Пре почетка Свете Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника сабрату манастира искушенику Ивану (Савићу) из Београда.

Након Свете Литургије обављен је чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Михаило и Милица Црнковић, Боримир и Десанка Мичић, Недељко и Ангелина Стојнић и Нада Вукосављевић из Ариља. За идућу годину пријавили су се Срећко и Драгана Берлић, Дејан и Зорица Сретеновић и Олга и Бранкица Лазовић, такође из Ариља.

Окупљеном народу се архипастирском беседом обратио владика Максим. У својој веома надахнутој беседи владика је говорио о слави мученика Христових у Цркви Божијој и сјају мученичког венца Светог Првомученика и Архиђакона Стефана:

“Свети мученици су велику љубав показали управо према Христу Богочовеку, међу њима први Свети апостол, првомученик и архиђакон Стефан. Он је био кротак као јагње и у данашњој посланици коју смо читали видели смо како је одговарао на оно камење које су његови мучитељи на њега бацали и којим су га усмртили. Он се бранио само трпљењем, вером у Христа и до краја свог живота он је исповедао ту велику истину вере православне да је Христос Богочовек бог и човек, савршени Бог и савршени човек, Син Божји и друго лице Свете Тројице. Свети мученици су у свом подвигу, полагањем свог живота за Христа и за веру Христову, сједињавали кротост јагњета, не противећи се у физичком смислу својим мучитељима већ противећи се само трпљењем и вером у Христа Богочовека и сједињавањем са том кротошћу лавовске ревности у исповедању истине вере православне. Кад је неко устајао на њих лично, кад су чак мучитељи одузимали њихов живот они се нису томе супротстављали већ су трпели све те муке и у тим мукама свој живот окончали, али када је неко покушавао да им одузме веру у Христа Богочовека, свети мученици су као лавови ревносно устајали против таквих, противстајали против лажи и заблуда овоземаљских, а за истину вере хришћанске, вере православне. Такав мученички подвиг и пут први нам је показао и пропутио Свети апостол првомученик и архиђакон Стефан који је заиста један од највећих угодника Божјих у Царству Небеском“ – истакао је владика.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави приређен је пригодан програм посвећен Косову и Метохији.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.