Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петровдан у Леушићима

Петровдан у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

На велики празник славних првоврховних апостола Петра и Павла по благослову Његовог Преосвештенства епископа рашко-призренсог и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија, организована је саборна прослава у новооснованом манастиру Светог Преображења Христовог у селу Леушићи на планини Рајцу, код Горњег Милановца.

На имању и у кућу, која полако прераста у манастир, пре три недеље по благослову епископа Артемија уселило се мало сестринство на челу са монахињом Варваром. Уз помоћ Божју као и уз помоћ великог броја верника на дан празновања светих апостола Петра и Павла обезбеђен је лепо уређен шатор под којим је одслужена Света архијерејска Литургија, на којој је чиноначалствовао епископ Артемије, уз саслуживање десет свештенослужитеља и пет јерођакона, клирика наше Епархије.

На врло торжественој Архијерејској Литургији у чин протосинђела произведен је јеромонах Доситеј, настојатељ скита светог великомученика Георгија на планини Тари, а у чин јерођакона рукоположен је монах Симеон, сабрат Љуљачког светојовановског манастира. Овим је увеличана и употпуњена иначе велика радост коју овај Празник са собом носи, а који прослављамо након вишенедељног поста.

Након Свете Литургије пререзани су славски колачи, осим настојатељице и домаћина славе, пререзан је и славски колач који је припремио јерођакон Павле, сабрат Новопазарске катакомбе, који је овом приликом прославио свој имендан, празник његовог небеског покровитеља светог апостола Павла.

У надахнутој беседи Епископ је изразио радост због прве Литургије одслужене на овој Гори, која подсећа на гору Тавор, те је и сам манастир посвећен Светом Преображењу. Такође је подсетио да је овај велики празник деценијама прослављан у Црној Реци, као саборни празник тог манастира, али да ће услед новонасталих околности овај празник као сабор бити надаље, ако Бог да, прослављан управо у овом новооснованом Преображенском манастиру на гори Рајац, у селу Леушићи.

Радост овог великог празника са Епископом и клирицима и монаштвом наше Епархије поделили су многи верници, који су упркос удаљености и чињеници да је у нашој држави радни дан, дошли у великом броју, њих око пар стотина. Након припреме током протеклог поста мноштво верника се причестило Светим Телом и Крвљу Христовом, заједничарећи тиме у Хлебу небеском и у Чаши Живота, заједно са служашчим предстојатељима на овом литургијском и празничном саборовању.

Празник Светих Апостола остао је обележен свим поменутим радостима, а особито радошћу што је овом приликом заживело још једно молитвено и боголужбено место, што је још један манастир пропевао у славу Божју и што је Бог устројио још једно духовно огњиште и средиште праве и неокрњене вере Православне и Светосавске у којој се благодаћу Божјом спасавамо.

Инфо служба

Овде прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.