Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Николаја свечано прославио храмовну славу

Манастир Светог Николаја свечано прославио храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

hxghdgzfdУ недељу, 9. маја/22. маја,  на дан празновања Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, манастир Светог Николаја у Лозници код Чачка свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију, поводом храмовне славе, служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког  Г.Г. Николаја и  11 свештенослужитеља епархије. У прослави храмовне славе учешће је узело бројно монаштво епархије и око 400 верника из свих крајева Србије. Многи од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије, епископ Артемије је у чин протосинђела произвео јеромонаха Прохора (Ацковића), настојатеља манастира Светог Великомученика Георгија у Доњој Јошавки  (Република   Српска), а ђакона Далибора (Јовића) рукоположио у чин свештеника.

Након Свете Литургије епископ Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су принели: сестринство манастира, ктитор манастира и свечар Светог Николаја Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћин славе Славиша Арсић из Београда.

За следећу годину за домаћина славе пријавио се Зоран Шпајаковић из Чачка.

У својој архипастирској беседи епископ Артемије је говорио о Светом Васкрсењу Христовом и о Светом Николају као предивном сведоку васкрслог Господа Христа, као правилу вере и обрасцу кротости. На крају своје беседе Владика је поучио своју паству:

„Свети отац наш Николај јесте дивни пример, као што се у  његовом тропару каже, да је он правило вере и образац кротости. Значи, треба да се угледамо на њега, да живимо као што је он живео,  да држимо веру коју је он  држао и као је он држао и да будемо, такође, милосрдни као што је он био милостив према невољнима, према сиромашнима, према беднима. Али, пре свега он је био велики ревнитељ за истину Божју, за правду Божју, за веру праву у Господа Христа и Његово Васкрсење“.

После Свете Литургије приређена је, од стране сестринства и овогодошњих домаћина, трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави, сестринство овог катакомбног манастира, као и неки од верника, приредили су краћи програм.

На крају је, како то неписано правило налаже, прослава храмовне славе овековечена заједничком фотографијом архијереја, монаштва и верног народа.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.