Почетна / АРХИВА / Подсећање: Они позивају Србе на повратак, а овде нас убијају

Подсећање: Они позивају Србе на повратак, а овде нас убијају

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 176-177, 21. фебруар 2004. године

У близини Липљана прексиноћ су убијени Златомир Костић (36) из Косова Поља и Милијана Марковић (24) из Старог Грацког, јавили су незванични српски извори са Косова. Тела убијених пронађена су у близини Ватрогасног дома, на излазу из града. Према наводима тих извора, они су убијени на транзитном путу према Старом Грацком док су били у Костићевом аутомобилу марке „рено“. Костић и Марковићева су блиски рођаци. На њих је пуцано из заседе у близини Ватрогасног дома у Липљану. Тела убијених пронашли су војници КФОР и полиција УНМИК.

Потпредседник општине Липљан Боривоје Вигњевић рекао је да су два леша пронађена након што се у Липљану претходно у два наврата чула пуцњава.
– До пуцњаве је прво дошло око 20.30, на српске куће у селу Старо Грацко, из правца албанског села Алас – рекао је Вигњевић. Према његовим речима, у том нападу није било повређених, али је почињена материјална штета. Несто касније чули су се пуцњи на другом крају Липљана, недалеко од Ватрогасног дома. КФОР и УНМИК су блокирали путеве у Липљану, а патроле су појачане и на путу према селу Старо Грацко.

Потпредседник Владе Србије Небојша Човић рекао је да је убиство двоје Срба код Липљана „страшан злочин“ и истовремено прозвао УНМИК и КФОР да не раде свој посао. Човић је за убиство Костића и Марковићеве прозвао међународну заједницу и нагласио да њихови званичници лажно представљају стање безбедности на Косову.

– Ко има право да даје лажне изјаве Савету безбедности УН о безбедности на Косову? Ко има право да оптужује монахе који испољавају преплашеност када кажу да косовска полицијска служба (КПС) не може да их заштити – рекао је Човић реагујући на убиство.
Човић је нагласио да сада нико нема право да било шта тражи од Срба на Косову и Метохији, док УНМИК и КФОР не дају одговоре и расветле убиства Срба у Старом Грацком из 1999, у аутобусу код Подујева пре две године, породице Столић у Обилићу, српске деце у Гораждевцу, и низ других злочина.

– Убиство двоје Срба код Липљана је последица нерешавања низа злочина почињених са етничком мотивацијом на Косову и Метохији. Нису их решили ни УНМИК ни КФОР, а о Косовској полицијској служби и да не причам – подвукао је Човић.

Званичници Координационог центра за Косово јуче нису успели да успоставе контакт са шефом УНМИК Харијем Холкеријем у Приштини, како би интервенисали да и српски патолози учествују у обдукцији. Из Координационог центра пренето је да нису успели да успоставе никакав контакт ни са другим званичницима УНМИК и међународне полиције.
Посланик коалиције „Повратак“ и министар координатор у Влади Косова Милорад Тодоровић разговарао је јуче у Липљану са општинским командиром УНМИК полиције, међутим од њега, како је рекао, није успео да дозна више детаља о убиству двоје Срба, сем да је истрага у току. Тодоровић је пренео да је полиција на место злочина дошла 40 минута после убиства и да су одмах уклонили и тела убијених и изрешетани аутомобил. (Бета)