Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 34. по Духовдану у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Недеља 34. по Духовдану у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 34. по Духовдану, 18/31. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима уз саслужење протосинђела Јована (Узелца), јереја Ивице Тасића и јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовало око 130 верника. Неки од њих су се причестили Светим Тајнама Христовим.

Након Литургије архипастирском беседом се обратио Владика Ксенофонт.  Тумачећи јеванђелску причу о богатом младићу владика је поред осталог рекао:

„Оптерећујемо се многим стварима, оптерећујемо се многим бременима, оптерећујемо се многим богатствима и често сматрамо да смо много стекли, да је све то наше, па нам је тешко све то да напустимо, а не знамо безумни и јадни да све што смо у животу стекли да смо стекли благословом Божијим, да смо стекли благодаћу Божијом и да је сва имовина на овој земљи и у овом и у оном свјету, па чак и саме душе наше, да су имовина Божија“.

У својој беседи поучио је своју паству:

„Љубоморно чувајмо вјеру своју Православну коју су нам у наслеђе оставили свети оци. То је оно што нам је најважније у ова тешка времена, када нас са свих страна ђаво напада разним мукама и разним лажима и разним привиђењима, када покушавају једне од других да нас одвоје, да једни друге замрзимо, да једни другима не долазимо, да се једни са другима не молимо у светим храмовима, да се не причешћујемо Свјетом Тајном Причешћа Светог Тјела и Крви Христове, него да нас растера једне од других, да нас преплаше, да нас избезуме. Не дајмо се, јер никаква сила вражија, никаква сила ђавоља није већа од Овог благог Христа који нам нуди живот вјечни. Али, будимо спремни да сваку муку, сваку тугу и сваку невољу претрпимо, јер Бог ће снаге давати и Бог нас неће остављати. Дај Боже, сада и увјек и у вјекове вјекова. Амин.“

После Свете Литургије од стране манастирског братства приређено је пригодно послужење за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.