Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света Архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова у манастиру Светог Николаја Мирликијског

Света Архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова у манастиру Светог Николаја Мирликијског

Print Friendly, PDF & Email

У среду друге недеље поста, 24. марта ове године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених Дарова у манастиру Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Лозници код Чачака уз саслужење протосинђела Софронија (Ердељана) и јерођакона Георгија (Радојичића).

После Литургије Преосвећени Владика Ксенофонт извршио је чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео протосинђел Софроније у част свог небеског заштитника Светог Софронија патријарха Јерусалимског.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Владика је најпре говорио o Литургији  Пређеосвећених Дарова која се служи у дане Светог Великог поста а потом је додао:

„Установила је Света Црква да се током поста читају чтенија, чули сте, током Великог поста, ових дана, читамо чтенија на вечерњу из Књиге Постања, чтенија из књига прича Соломонових, читамо поуке, из Старога Завјета, поучавамо се. Пре свега из Књиге Постања оним ријечима: „Све си премудрошћу створио“, да видимо да је заиста Бог премудрошћу све створио, да видимо какав је Закон старозаветни био и шта нам је Господ Својим Светим Јеванђељем и Својом спасоносном мисијом на земљу дониjо. А ево, видимо, браћо и сестре, тај Стари Закон, Стари Закон, који Господ доноси, онај Закон рекло би се наизглед сурови, око за око, зуб за зуб, и знате за све одређене одредбе Закона. Чули сте данас из ове поуке, из Књиге Постања, како Ламех каже својим женама Ади и Сели: „Ако се Каин светио седам пута ја ћу до седамдесет пута седам. Убићу човјека за рану своју и младића за масницу своју“. Ето Старог Завјета, ето Закона који тако описује како да се ради. А Господ оваплоћењем Својим, животом Својим на земљи, доноси вијест нову, доноси вијест благу. Па умјесто да се светимо до седамдесет пута седам, Господ нам даје заповест о праштању до седамдесет пута седам брату нашем. Господ нам доноси умејсто заповјести да убијемо некога, љубите непријатеље своје! Свачији живот да цијенимо, свачију душу да цијенимо и мимо свега и врх свега пазимо се да души својој не наудимо, јер каже Господ: „Џаба је човјеку ако и читав свијет задобије а души својој науди“. Ето, таква је блага вијест, ето такво је Јеванђеље, које је Господ оваплоћењем Својим, које је Господ распећем Својим, које је Господ васкрсењем Својим донијо у овај свијет.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.