Почетна / АРХИВА / Прослава празника Благовести у Леушићима

Прослава празника Благовести у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Велики и радосни празник Благовести Пресвете Богородице свечано је прослављен у манастиру Преображења Господњег у Леушићима Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење протосинђела Дамјана (Ковачевића) и  јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовало око 80 светосаваца од којих су се неки причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио о величанствености Пресвете Богородице и о значају празника Благовести за спасење рода људскога:

„Заиста све је Богу могуће, Богу је могуће и природни поредак да се мијења, када он мигом својим нареди, кад он ријечју својом нареди. Богу је могуће да и Дјева зачне у утроби својој сина Божијега. Богу је могуће да Марија дјевојка јеврејска из града Назарета, назива се Богородицом, коју данас прослављамо као вишу од херувима и неупоредиво славнију од серафима, као највећу заступницу и највећи покров роду људском. Па јој зато и пјевамо ове дивне пјесме, онај дивни тропар који каже да је данас почетак, и да је данас основа и камен, главизна како каже та словенска ријеч, нашега спасења“, нагласио је Владика.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.