Почетна / АРХИВА / Недеља Средопосна у манастиру Светог Ђакона Авакума у Републици Српској

Недеља Средопосна у манастиру Светог Ђакона Авакума у Републици Српској

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу четврту Великог поста – Средопосну,  коју је Света Црква посветила дивном наставнику спасења, великом испоснику и молитвенику – Светом Јовану Лествичнику, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог преподобномученика ђакона Авакума у Новој Тополи (Република Српска) уз саслужење протосинђела Прохора (Ацковића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовало око 80 светосаваца од којих су се неки причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је архипастирском беседом поучио своју паству:

„Трудимо се, браћо и сестре, док смо у тијелу овоме да исповједамо гријехе своје, да се кајемо за гријехе своје, да примамо Свете и Пречисте Тајне тијела и крви Христове, од којих нас нажалост непријатељ рода људскога жели одвојити, па чак и у самој Цркви Божијој постоје они који нас одвајају од причешћа Светим тијелом  и Светом крвљу Господа Исуса Христа, од цјеливања светиња у црквама, Светог Крста, Часног Крста Господњег коме смо се поклонили у прошлу недељу и чијом смо силом укрепљавани и у овом посту и у све дане живота свога да издржимо, да се не бојимо, да издржимо  до краја, јер само онај који издржи до краја тај ће се спасти. Са овим ријечима и са овим мислима и са оваквим устројењем срца наших, драга браћо и сестре, да нас Бог благослови да будемо свјесни да су само такви улазили у Царство Небеско.“

Уследила је трпеза љубави у току које су браћа и сестре парохијани одржали пригодни програм. Овом приликом је отац Прохор са својим парохијанима уручио Владики Ксенофонту икону Пресвете Богородице Дечанске као сећање на прву архијерејску Литургију у манастиру у својству епархијског архијереја, молитвено му призивајући заштиту и покров Пресвете Богородице у обављању одговорне и крстоносне архипастирске службе.

Потом је овај радосни догађај овековечен заједничком фотографијом.

При повратку за Србију Владика Ксенофонт је, са монасима и верницима, посетио највећу српску масовну гробницу – Доњу Градину. Овде су Богу узнете молитве за покој душа Срба пострадалих на том светом месту.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.