Почетна / АРХИВА / Инфо служба ЕРП у егзилу прославила своју славу

Инфо служба ЕРП у егзилу прославила своју славу

Print Friendly, PDF & Email

Пета недеља Часнога поста – Глувна посвећена је великој покајници и равноангелној светитељки Преподобној матери нашој Марији Египћанки. Ову велику угодницу Божију као своју Крсну славу прославља Информативна служба Епархије рашко-призренске у егзилу. На дан њеног спомена, у недељу 18. априла, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум служио је у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: протојереја Жељка (Марића), протосинђела Игњатија (Станића), јеромонаха Методија (Ђурђевића), јеромонаха Петра (Проса),  и јерођакона Симеона (Васића). Литургији је присуствовало окo 250 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Пре почетка Литургије Владика Наум је рукопроизвео у чин чтеца Мирослава Станковића.

Након Литургије протојереј Жељко Марић је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете Марије Египћанке принели њени славари Владика Наум (уредник Информативне службе Епархије рашко-призренске у егзилу) и његови сарадници.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је поучио присутни народ:
„Пост је израз нашег покајања. Што се човек више каје то он ревносније пости. Највећи светитељи у Цркви Божијој били су највећи испосници, највећи покајници. Ево, данас прослављамо највећу светитељку међу светитељкама, Преподобну матер нашу Марију Египћанку, велику покајницу, равноангелну слушкињу Господњу која је постом, молитвом, непрекидним покајањем угодила Богу, очистила себе од сваке страсти, сваке нечистоте греховне, сјединила се са Богом и постала Херувим Божији.

Оградимо себе покајањем као што је то учинила Света Марија Египћанка. Покајање је, браћо и сестре, прави почетак нашег духовног живота. Ако човек за почетак свог духовног живота постави нешто друго није на правом путу. У почетку је потребно покајање, и на крају живота је потребно покајање, у сваком тренутку нашег живота је потребно покајање. Покајање је непрекидно стање душе. Одвоји ли се човек од покајања већ је на путу пропасти. Покајање је мајка смирења, а смирење мајка свих врлина. Покајање су имали сви светитељи Божији, огромно покајање. Историја Цркве није ништа друго него историја покајника и покајања.
Ако хоћемо да се наш народ поправи, да буде бољи, то желимо од свега срца, онда најпре да кренемо од себе, поправимо себе и молимо се за свој народ, па ћемо тако најбоље утицати на поправку сопственог народа. Никакви протести, никакви економски планови, никакви мудраци овога света не могу донети бољитак нашем народу, то може донети само лично и свенародно покајање, и то Господ тражи од нас у овом тренутку, браћо и сестре. То је тај свети програм, који нам доноси бољитак, спасење, и свако духовно и материјално добро од Господа. Нема ли покајања личног и свенародног, верујте, нема човека који ће помоћи нашем народу и свим православним народима“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.