Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / У манастиру Светих Отаца Никејских у Лелићу свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светих Отаца Никејских у Лелићу свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Светих Отаца Никејских у селу Лелићу код Ваљева, скромној задужбини Епископа Артемија, у недељу 13. маја, свечано је прослављена манастирска слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и више свештенослужитеља епархије. Ово свештеном сабрању присуствовало је око 500 светосаваца из разних крајева Србије и расејања. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Светих Отаца I Васељенског Сабора (Никејских Отаца) принело братство манастира. Домаћини славе били су: Босиљка Зукановић, Оливера Ракић, Рајка Бошковић, Зорица Морачанин из Београда и Мирослав и Весна Станковић из Барајева. За идућу годину су се пријавили: Момир и Бојана Трифуновић и Ђорђе и Љиљана Недељковић, сви из Шапца.

Присутнима се пригодном архипастирском беседом обратио владика Наум:

“Истина Христова се и данас напада. Као и у време Светих Отаца Никејских, тако и у ово наше време устаје свејерес екуменизма на истину Христову. Шта то значи браћо и сестре? То значи да су се све јереси повампириле, оне јереси које су осуђене на Васељенским саборима повампириле се и устале на Христову Цркву, јер свејеретици екуменисти уче да има више Цркава, а ми верујемо у једну, свету, саборну и апостолску Цркву. Дакле, хуле на Цркву Христову, мајку нашу, хуле на Духа Светога, а то је смртни грех, браћо и сестре, то је грех који се неће опростити ни у овом ни у оном будућем веку. Због тога са ватреном вером и љубављу према Господу устанимо и ми данас као Св. Никејски Оци у одбрану те истине, спремни да и животе своје положимо. Не будимо млаки у вери, у одбрани вере, него ватрени јер Господ каже у Јеванђељу: „Будући да ниси ни врућ ни хладан него млак, избљуваћу те из уста својих!“ Не воли Господ млакост, не воли Господ пасивност, равнодушност, када је вера угрожена! Ту млакост је Он из уста својих избљувао.
Трудимо се дакле да живимо у истини Христовој, трудимо се да упознамо Господа Исуса Христа. Како се Он познаје? Животом по Његовом Јеванђељу. Познати Господа Исуса Христа значи живети по Његовим светим заповестима, имати љубави према Њему. Познање=љубав према Господу. Грех јесте мржња према Господу,“ истакао је Владика Наум.

Након Свете Литургије сви присутни су се окупили око гроба блаженопочившег Владике Артемија где је одслужен мали помен од стране Владике Ксенофонта.

Уследила је трпези љубави за све присутне, у току које је приређен пригодан програм.

Инфо служба