Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба Светих врача Козме и Дамјана у Рготини код Бора свечано прославила храмовну славу

Катакомба Светих врача Козме и Дамјана у Рготини код Бора свечано прославила храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у нашем народу је познат и као „Свети врачи“. Овим дивним мученицима Христовим и бесплатним лекарима посвећена је катакомба у Рготини код Бора. На дан њиховог спомена, 1/14. јула, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: старешине катакомбе протојереја Лазара Секулића, протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Хризостома (Јовановића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Агапита (Бичанина), јереја Добрице (Чакаревића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 150 верника из разних крајева Србије. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

У току Свете Литургије Владика Ксенофонт је протојереја Лазара (Секулића), старешину катакомбе,  унапредио у чин протојереја ставрофора (крстоносни протојереј).

Ове године, уз храмовну славу, отац Лазар је прославио и 50 година свештеничке службе и 10 година служења у правоверној епархији рашко призренској у егзилу.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана принели братство храма и овогодишњи домаћини славе породица Радмилац из Бора. За следећу годину пријавила се Љиљана Савић из Неготина.

Надахнутом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт:

„Шта је сваки од нас човек, једна гомила трулежи, једна гомила прљавштине ако се не сједини са Христом, ако кроз Христа не чини чудеса, ако Христов слуга није, ако Христов ученик није, ако Христов син није, и ако мала браћа Христова нисмо, шта смо онда? Само гомила трулежи, само смрт, само распадање, само гроб.
Нека би дао Бог да се и ми надахњујемо светитељима нашим, који таква дивна чудеса учинише, не само у далеком Риму, не само у далекој Азији, не само у Палестини и свуда гдје су апостоли проповједали него и у наша времена и на нашим мјестима имали смо светитеље и чудотвораца које смо могли и очима нашим да видимо све до дана данашњега.
Нека би дао Бог да у свим српским земљама као и ево у источној Србији гдје данас прослављамо у овоме храму велики празник Христових чудотвораца и бесребреника Козме и Дамјана остао на путу Христовом, остао на путу исповједања православне вјере Христове којим смо пошли сви ми, и зато се не окупљамо по велелепним храмовима и лаврама него ево у скромним нашим катакомбама знајући да исповједајући вјеру православну трудимо се мимо сваке друге врлине, што не значи да треба и друге врлине остављати, друге врлине, друге добродетељи, друге трудове у животу нашем, браћо и сестре, наравно, али знајући за те ријечи светог Фотија Великог да је ревновање за вјеру православну веће од сваке друге врлине!“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави светосавци при овој катакомби приредили су пригодни програм.

Инфо служба