Руски Грчки Руски English
Његово Преосвештенство
Епископ рашко-призренски
у егзилу Г.Г. Ксенофонт

БОГОСЛОВСКО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ,
СМИСАО ПОСТОЈАЊА И МИСИЈА ЕПАРХИЈЕ
РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ И КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКЕ У ПРОГОНСТВУ


Господ Христос, Крајеугаони камен (Дап 4, 11) и Темељ (1. Кор 3, 11) наше вере, нашег спасења, нашег богословствовања, наше Цркве, донео је Своју божанску науку палом роду људском, али тим Својим доласком у овај свет донео нам је и даровао оно највредније од свега вредног - Самога Себе. Он Сâм је наше спасење; он Сâм је Премудрост и Логос Божји - извор сваке мудрости и богословља; Он Сâм је Глава Цркве, а Црква Његово тело. Кроз Цркву Своју, благодаћу Својом, Он само крштеним и правоверним људима бива доступан кроз свете тајне и свете врлине. Тиме је јасно да је и спасење само таквима доступно. Зашто само крштенима и правовернима појашњавају нам следеће Његове речи: Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме (Јн 14, 16). До Оца Небеског се може доћи само кроз Христа, а до Христа се може доћи и у Христа обући светим крштењем само у вери православној и Цркви православној.

Епископ Артемије
(1935 - 2020)
 

Георгије Мандзаридис – Црква као заједница обожења

Извор: Часопис „Свети Кнез Лазар“, година 2011, број 1-2 (67-68), стр. 65-68

Еклисиологија светог Григорија Паламе1)

Већ смо говорили о томе, да се кроз учешће у Христовим тајнама човек причешћује Његовом нетварном енергијом и сједињује с њим у једно тело и један дух.

 

Свети владика Николај: Недеља месопусна

НЕДЕЉА МЕСОПУСНА

Јеванђеље о Страшном Суду

Матеј 25, 31-46. Зач. 106.

Они који су бројем бројали и рачуном рачунали тврде, да на земљи има једна и по милијарда живих људи. Од ових милијарду и по живих људи ниједан једини вам не зна, по својој памети, рећи шта ће бити са светом на крају времена, и шта ће бити с нама после смрти.

Књига Хорепископа Наума „Православље о болести“

У издању манастира Преподобног Јустина Ћелијског, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта, из штампе је, крајем фебруара, изашла књига „Православље о болести“.  Аутор књиге је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум.

Најава: Предавање Хорепископа Наума у Крагујевцу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта, Свесрпска народна организација „Срби на окуп“, месни одбор Крагујевац, организује предавање на тему „Грех у православном предањуˮ. Предаваање ће одржати Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, у четвртак, 14. марта 2024. године са почетком у 17.

Недеља о блудном сину у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице

У Недељу о блудном сину, 3. марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у селу Шести Габар код Књажевца уз саслужење:  протосинђела Хризостома (Јовановића), јереја Добрице (Чакаревића) и јерођакона Артемија (Милаковића).

Монашење у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице

На Великој вечерњи, уочи недеље о блудном сину, 2. марта, у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у селу Шести Габар код Књажевца, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеницу ове обитељи Веру (Остојић) давши јој монашко име Агатија.

Архимандрит Георгије (Капсанис): Унија – метод папоцентричног екуменизма

Извор: Часопис „Свети Кнез Лазар“, година 2011, број 1-2 (67-68), стр. 55-64

Недавно je папа римски означио за епископа и апостолског егзарха, за малобројне атинске унијате, унијатског клирика, господина Димитрија Салахаса, рукоположеног  24. маја 2008. за каркавијског епископа, професора римског института источних истраживања и члана Мешовите богословске комисије за дијалог између православних и римокатолика.

Свети Владика Николај: Недеља o блудном сину

НЕДЕЉА БЛУДНОГ СИНА

Јеванђеље о блудном сину

Лука 15, 11-32. Зач. 79.

Бескрајна љубав Божија према људима показује се у превеликом стрпљењу, у превеликом праштању и у превеликој радости. Таква љубав може се уподобити на земљи само љубави материнској. Ко има веће стрпљење према ма ком живом створу на земљи него мајка према своме детету?

Преведен је и издат други том књиге „Душекорисне поуке преподобних оптинских стараца“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Ксенофонта преведено је и одштампано друго издање књиге „Душекорисне поуке преподобних Оптинских стараца“. Књигу је са руског оригинала превео Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим а изашла је из штампе крајем  прошле године.

Најава монашења

На Великом вечерњу, уочи недеље о блудном сину, 2. марта, у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у селу Шести Габар код Књажевца, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашиће у чин мале схиме искушеницу поменутог манастира Веру (Остојић). Велико вечерње ће почети у 17:00 часова.

Манастир Св. Симеона Мироточивог у Дежеви свечано прославио своју храмовну славу

Преподобном Симеону Мироточивом посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у Дежеви, код Новог Пазара. На дан његовог спомена, 26. фебруара, манастир је свечано прославио своју храмовну славу

Трибина: Живот људи на Косову и Метохији

Дана 24. фебруара 2024. године, у сали СКЦ „Ћирилица“, одржана је трибина „Живот људи на Косову и Метохији“. Трибину је организовало Удружење за духовни и психолошки развој „Глас душе“. На трибини су говорили: Његово Преосвештенство Епископ рашко-призенски у егзилу Г.Г. Ксенофонт, др Милош Дамјановић, историчар из Косовске Митровице, Иван Максимовић,