Епископ Артемије

БОГОСЛОВСКО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ,
СМИСАО ПОСТОЈАЊА И МИСИЈА ЕПАРХИЈЕ
РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ И КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКЕ У ПРОГОНСТВУ


Господ Христос, Крајеугаони камен (Дап 4, 11) и Темељ (1. Кор 3, 11) наше вере, нашег спасења, нашег богословствовања, наше Цркве, донео је Своју божанску науку палом роду људском, али тим Својим доласком у овај свет донео нам је и даровао оно највредније од свега вредног - Самога Себе. Он Сâм је наше спасење; он Сâм је Премудрост и Логос Божји - извор сваке мудрости и богословља; Он Сâм је Глава Цркве, а Црква Његово тело. Кроз Цркву Своју, благодаћу Својом, Он само крштеним и правоверним људима бива доступан кроз свете тајне и свете врлине. Тиме је јасно да је и спасење само таквима доступно. Зашто само крштенима и правовернима појашњавају нам следеће Његове речи: Ја сам пут и истина и живот; нико неће доћи к Оцу до кроза ме (Јн 14, 16). До Оца Небеског се може доћи само кроз Христа, а до Христа се може доћи и у Христа обући светим крштењем само у вери православној и Цркви православној.vn cbvcx

Подсећање: Саопштења информативне службе Епархије рашко-призренске

Print Friendly

ГЛАСНИК КиМ број 109, 10. мај 2002. године

АЛБАНЦИ ОТЕЛИ ЦРКВЕНУ ЗЕМЉУ

Српски православни народ из села Суво Грло крај Истока одавнина иде у крсну литију у поље недалеко од овог села које лежи у подножју Мокре Горе, у северозападном делу Косова и Метохије.

vl

Епископ Артемий (Радосавлевич): Православие и вызовы нашего времени

Print Friendly

Лекция, прочитанная в Студенческом центре г. Косовская Митровица 23 февраля 2009 года

Сербский народ сегодня страждет под грузом многих проблем, и их не может не разделять с ним Сербская Православная Церковь.

monasenje

Најава монашења

Print Friendly

На бденију, уочи празника Успенија Пресвете Богородице, 14/27. августа, у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, замонашиће у чин мале схиме искушенице поменутог манастира Јелену и Ајду.

screenshot_2

Исповедање вере у Румунији

Print Friendly

ОТВОРЕНО ПИСМО МОНАХА МИТРОПОЛИЈЕ МОЛДАВСКЕ И БУКОВИНСКЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЋНОМ ТЕОФАНУ, МИТРОПОЛИТУ МОЛДАВСКО-БУКОВИНСКОМ НАКОН СВЕПРАВОСЛАВНОГ САБОРА

preobraz

Преображење Господње

Print Friendly

У богочовечанском подвигу спасења рода људског палог и отпалог од Бога, а у Христу не само подигнутог из греха и палости већ и обоженог, Свето Преображење заузима посебно место у низу чудесне богочовечанске и свеспасоносне еванђелске историје.

art

Подсећање: Интервју Епископа Артемије за пољски дневник Рзецзпосполита. Сусрет са омбудсманом у Грачаници. Потрага за несталим на Косову.

Print Friendly

ГЛАСНИК КиМ број 107, 26. април 2002. године

РЗЕЦЗПОСПОЛИТА: – Да ли, по Вашем мишљењу – је могућ заједнички живот Срба и Албанаца на Косову после крвавог рата и два егзодуса: Албанаца и Срба?

mladenci

Епископ Артемий: Тайна Вифлеемских младенцев

Print Friendly

Тогда Ирод видев, яко поруган бысть от волхвов, разгневася зело, и послав изби вся дети сущыя в Вифлееме, и во всех пределех его, от двою лету и нижайше, по времени, еже известно испыта от волхвов.