Почетна / Дневни Апостол

Дневни Апостол

Прво и друго ОБРЕТЕЊЕ часне ГЛАВЕ

часног и славног пророка, Претече

и Крститеља Господњег ЈОВАНА

Читање из Друге посланице Коринћанима светог апостола Павла

(Зачало 176 – Гл. 4, ст. 6-15)

 

Браћо, Бог који рече да из таме засија светлост, Он засија у срцима нашим ради просветљења знања славе Божије у лицу Исуса Христа. А ово благо имамо у земљаним судовима, да преизобиље силе буде од Бога, а не од нас. Свачим смо угњетавани, али не потиштени; збуњивани, али не очајни; прогоњени, али нисмо остављени; оборени, али погубљени; свагда носећи на телу умирање Господа Исуса, да се и живот Исусов на телу нашему покаже. Јер ми живи стално се предајемо на смрт за Исуса, да се и живот Исусов јави у смртноме телу нашем. Тако да смрт дејствује у нама, а живот у вама. Имајући пак исти дух вере као што је написано: Веровах, зато говорих; и ми верујемо, зато и говоримо, знајући да ће Онај који васкрсе Господа Исуса, и нас васкрснути кроз Исуса, и преда се поставити с вама. Јер је све вас ради, да благодат умножена кроз многе преизобилује благодарењем на славу Божију.

 

СУБОТА ТРИДЕСЕТ ШЕСТА по Духовдану

СИРОПУСНА

СВИ ПРЕПОДОБНИ који су постећи просијали

Читање из Посланице Римљанима светог апостола Павла

(Зачало 115 – Гл. 14, ст. 19-26)

 

Браћо, старајмо се за оно што доприноси миру, и узајамном напретку. Не руши дјело Божије због јела, јер је све чисто; него је зло за човјека који једе са спотицањем. Добро је не јести меса и не пити вина и не чинити оно на шта се брат твој спотиче или саблажњава или слаби. Ти имаш вјеру? Имај је сам за себе пред Богом. Блажен је онај ко не осуђује себе за оно што нађе за добро. А који сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вјери: а све што није од вјере гријех је. А Ономе који вас може утврдити по јеванђељу мојему и проповиједи Исуса Христа, по откривењу тајне о којој се ћутало од вјечних времена, а сад објављене и кроз списе пророчке, по заповијести вјечнога Бога, обзнањене свима незнабошцима за послушност вјери, јединоме премудроме Богу, кроз Исуса Христа, њему слава у вјекове. Амин.

 

И преподобнима

Гал. (Зачало 213 – Гл. 5, ст. 22-26; Гл. 6, ст. 1-2)

 

Браћо, плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, кротост, уздржање. За такве нема закона. А који су Христови, распеше тијело са страстима и жељама. Ако Духом живимо, по Духу и да ходимо. Не будимо сујетни, изазивајући једни друге, завидећи једни другима. Браћо, ако и упадне човјек у какво сагрешење, вн духовни исправљајте таквога духом кротости, чувајући себе да и ти не будеш искушан. Носите бремена један другога, и тако испуните закон Христов.