Почетна / Дневни Апостол

Дневни Апостол

НЕДЕЉА ДВАДЕСЕТ ДРУГА по Духовдану

Читање из Посланице Галатима светог апостола Павла

(Зачало 215 – Гл. 6, ст. 11-18)

 

Браћо, видите како вам великим словима написах својом руком! Који хоће да се допадну по тијелу, они вас приморавају да се обрезујете, само да не буду гоњени за крст Христов. Јер ни сами обрезани не држе закон, него хоће да се ви обрезујете да би се вашим тијелом хвалили. А ја, Боже сачувај, да се чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа, којим се мени разапе свијет и ја свијету. Јер у Христу Исусу нити обрезање што помаже нити необрезање, него нова твар. И који год буду живјели по овоме правилу, мир на њих и милост, и на Израиљ Божији. Убудуће да ми нико не ствара тешкоће, јер ја ране Господа Исуса на тијелу својему носим. Благодат Господа нашега Исуса Христа са духом вашим, браћо. Амин.

 

Свети и славни великомученик ДИМИТРИЈЕ Мироточиви

Спомен великог и страшног ЗЕМЉОТРЕСА

Апостол земљотреса

Читање из Посланице Јеврејима светог апостола Павла

(Зачало 331 – Гл. 12, ст. 6-13, 25-27)

 

Браћо, кога љуби Господ онога и кара; и бије свакога сина којега прима. Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер који је то син којега отац не кара? Ако ли сте без карања, које су сви искусили, онда сте копилад а не синови. Даље, кад су нас наши тјелесни оци карали, ми смо их слушали. Зар се нећемо много више покоравати Оцу духова и живјети? Јер они нас караху за мало дана према своме нахођењу, а Он на корист нашу, да будемо заједничари светости његове. Јер свако карање, док траје, не чини се да је радост, него жалост, али послије даје мирни плод праведности онима који су кроз њега извјежбани. Зато исправите клонуле руке и ослабљена кољена, и поравните стазе за ноге своје, да се оно што је хромо не погорша, него напротив, да се излијечи. Гледајте да не одбаците Онога који говори. Јер, кад не избјегоше казну они што одбацише онога који пророковаше на земљи, а камоли ми ако се одвратимо од Онога са небеса, чији глас онда потресе земљу, а сад обећа говорећи: Још једном ја ћу потрести не само земљу него и небо. А ово „још једном“ показује промјену онога што се колеба, као створеног, да би остало оно што се не колеба.

 

И светом Димитрију

2 Тим (Зач. 292 – Гл. 2, ст. 1-10)

 

Чедо Тимотеју, јачај у благодати која је у Христу Исусу; и што си чуо од мене пред многим свједоцима, то предај вјерним људима, који ће бити кадри и друге научити. Ти се, дакле, злопати као добар војник Исуса Христа. Ниједан се војник не уплиће у послове обичног живота, да би угодио војводи. Ако се ко и бори, не добија вијенац ако се не бори по правилу. Земљорадник који се труди треба први да окуси од плодова. Разуми шта говорим; а Господ нека ти даде разборитост у свему. Памти Исуса Христа васкрслога из мртвих, од сјемена Давидова, по јеванђељу мојему, за које се злопатим до самих окова као злочинац, али се ријеч Божија не да свезати. Због тога подносим све ради изабраних, да и они добију спасење које је у Христу Исусу са славом вјечном.