Почетна / Дневно Јеванђеље

Дневно Јеванђеље

Прво и друго ОБРЕТЕЊЕ часне ГЛАВЕ

часног и славног пророка, Претече

и Крститеља Господњег ЈОВАНА

Читање из Светог Јеванђеља по Матеју

(Зачало 40 – Гл. 11, ст. 2-15)

 

У време оно, чувши у тамници дела Христова, посла Јован двојицу од ученика својих. И рече му: Јеси ли ти онај, или другога да чекамо? А Исус одговарајући рече им: Идите и јавите Јовану ово што чујете и видите: Слепи прогледају и хроми ходе, губави се чисте и глухи чују, мртви устају и сиромашнима се проповеда јеванђеље. И благо ономе који се не саблазни о мене. А кад они отидоше, поче Исус говорити народу о Јовану: Шта сте изишли да видите у пустињи? Трску коју повија ветар? Него шта сте изишли да видите? Човека у меке хаљине обучена? Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима. Него шта сте изишли да видите? Пророка? Да, кажем вам, и више од пророка. Јер он је тај о којем је писано: Ето, ја шаљем анђела свога пред лицем твојим, који ће приправити пут твој пред тобом. Заиста вам кажем: међу рођенима од жена није се појавио већи од Јована Крститеља; а најмањи у Царству небескоме већи је од њега. А од времена Јована Крститеља до сада Царство небеско с напором се осваја, и подвижници га задобијају. Јер су сви Пророци и Закон прорицали до Јована. И ако хоћете веровати, он је Илија што ће доћи. Ко има уши да чује, нека чује!

 

СУБОТА ТРИДЕСЕТ ШЕСТА по Духовдану

СИРОПУСНА

СВИ ПРЕПОДОБНИ И БОГОНОСНИ ОЦИ

који су подвизавајући се просијали

Читање из Светог Јеванђеља по Матеју

(Зачало 16 – Гл. 6, ст. 1-13)

 

Рече Господ: Пазите да милостињу своју не чините пред људима да вас они виде: иначе плате немате од Оца својега који је на небесима. Када, дакле, дајеш милостињу, не труби пред собом, као што чине лицемјери по синагогама и по улицама да их људи хвале. Заиста вам кажем: Примили су плату своју. А ти кад чиниш милостињу, да не зна љевица твоја шта чини десница твоја, да би милостиња твоја била у тајности: и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. И када се молиш Богу, не буди као лицемјери, који радо по синагогама и на раскршћу улица стоје и моле се да их виде људи. Заиста вам кажем: Примили су плату своју. А ти када се молиш, уђи у клијет своју, и затворивши врата своја, помоли се Оцу своме који је у тајности: и Отац твој који види тајно, узвратиће теби јавно. А када се молите, не празнословите као незнабошци, јер они мисле да ће за многе ријечи своје бити услишени. Не будите, дакле, слични њима; јер зна Отац ваш шта вам треба прије но што заиштете од њега. Овако, дакле, молите се ви: Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје; да дође царство твоје; да буде воља твоја и на земљи као на небу; хљеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога. Јер је твоје царство и сила и слава у вијекове. Амин. 

 

И Оцима

(Мт, зачало 43 – Гл. 11, ст. 27-30)

 

Рече Господ својим ученицима: Све је мени предао Отац мој, и нико не зна Сина до Отац; нити Оца ко зна до Син, и ако Син хоће коме открити. Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити. Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. Јер јарам је мој благ и бреме је моје лако.