Почетна / Свети Модест Јерусалимски

Свети Модест Јерусалимски

18. ДЕЦЕМБАР

СПОМЕН СВЕТОГ ОЦА НАШЕГ

МОДЕСТА,

патријарха Јерусалимског (Архимандрит Др Јустин Поповић, Житија Светих за децембар)

 

Свети Модест родио се у граду Севастији[1] од побожних и богобојажљивих родитеља Јевсевија и Теодуле. Понесен љубављу ка Господу он се од ране младости одрече света и провођаше строг монашки живот. Касније он бејаше настојатељ манастира светог Теодосија Великог у Палестини.

У то време персијски цар Хозрој учини пустошну најезду на Сирију и Палестину.[2] Персијанцима се придружише четрдесет хиљада Јевреја, са циљем да истребе све хришћане палестинске. Јерусалим и околина страховито пострадаше: хиљаде монаха и клирика би побијено, сви храмови бише опустошени и спаљени, међу њима и храм светог Гроба Господњег; патријарх Захарија са мноштвом народа и светим Крстом Господњим би одведен у ропство у Персију. Јевреји откупише од Персијанаца неколико хиљада хришћана и предадоше их смрти. Број побијених хришћана пењао се до деведесет хиљада људи.

Свети Модест у то време избеже смрт, и по окончању најезде њему би поверена дужност да управља Палестинском Црквом као чувар патријаршијског престола. Прво, свети Модест покупи остатке побијених монаха у обитељи светог Саве Освећеног[3] и чесно их положи у манастирску костурницу. Потом се он свом ревношћу лати обнављања поруганих светих места. Не плашећи се ни злоће Јевреја ни самовоље персијских власти, он обнови храм светог Гроба и храмове: Голготски и Витлејемски. У томе му веома много поможе свети Јован Милостиви, патријарх Александријски.[4] Блажени Захарија, патријарх Јерусалимски, писаше светоме Модесту, подржавајући га у светим потхватима, и тешећи и крепећи и њега и паству да буду чврсти у вери. Након четрнаест година патријарх Захарија се са Крстом Господњим врати из ропства.[5] После престављења светог патријарха Захарије, на патријаршијски престо би узведен свети Модест. Управљајући мудро својом паством, свети Модест чињаше многа дивна чудеса и исцељења. Достигавши дубоку старост, свети Модест у 97. години свога живота мирно предаде дух свој Господу и пресели се у вечне обитељи небеске.[6]

——————————–
[1] Севастија Кападокијска – на истоку Мале Азије, на граници према Јерменији.

[2] Хозрој II – Персијски цар, царовао од 590-628. године. Најезду ову извршио 614. године.

[3] О манастиру Саве Освећеног видети у Житију светог Саве Освећеног под 5. децембром.

[4] Свети Јован Милостиви празнује се 12. новембра.

[5] То је било 628. године, за царовања Византијског цара Ираклија.

[6] 18. децембра 634. године.