Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Православља у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Недеља Православља у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Православље учи не једно посебно знање но Истину, којом васиона живи и дише, и у којој налазе спасења све твари, које уздишу за спасењем од незнања, болести и страха.

Свети Николај Жички

Прва недеља Васкршњег поста назива се још и Недеља православља. Тада Света Црква прославља тријумф Истине Православља над лажју иконоборства у 9. веку, али и победу над свим осталим јересима које су до тада узнемиравале Цркву Божију. Тим поводом, у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење архимандрита Варнаве, протосинђела Варсануфија, јеромонаха Мартинијана, јерођакона Паладија и јерођакона Онуфрија. Литургији је присуствовало око 150 верника из разних крајева наше отаџбине. Већина верника се на Литургији причестила пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи владика је говорио о победи Православља над свим осталим јересима и лажним учењима:

“Посебно данас се прославља празник победе над иконоборством. То је једна опака јерес која је тиранисала Цркву преко 120 година. За време свих тих борби православне вере против лажне вере, православне Цркве против јереси, обележавали су страдања и гоњења оних који су на правоме путу. Тако и за време светог Јована Златоуста, тако и за време монотелита, тако и за време иконобораца али у сваком од тих времена постојали су људи, борци за истину, за праву веру. Постојао је народ који је следио те борце предводнике у тој борби, и својим страдањем, често пута својом  крвљу, и својом смрћу утврђивали исправност вере правослане.

И не само да је Црква тада победила, него је и тада када је Црква победила иконоборачку јерес установљен овај дивни празник, у прву недељу Светог Великог Поста, када се прославља победа Цркве над јересима, победа Бога над ђаволом, победа истине над лажју. Али та победа се односи, не само на јереси које су до тада биле, него и на оне које су се касније појавиле, па и данас, на јерес екуменизма, која се шири по свету и осваја, и упропашћује многе душе одводећи их са правога пута на погрешни пут, да верују оно што свети Апостоли нису проповедали, што свети Апостоли и оци нису оставили нама у аманет.“

По завршетку Литургије одржана је, око храма, Литија са иконама а затим и Молебан за обраћење оних који су заблудели и отпали од Православне Цркве.

Прослављање Недеље православља у Љуљацима завршено је трпезом љубави коју је припремило манастирско братство.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.