Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља друга Великог поста у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Недеља друга Великог поста у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Пост и уздржање су двоструке зидине, и онај који живи унутар њих наслађује се великим спокојством, као да се налази унутар Јерусалима, пошто „Јерусалим“ у преводу означава „мир“.

Св. Григорије Палама

Друга Недеља Великог Поста (Пачиста) посвећена је великом борцу против јереси и учитељу Цркве – светом Григорију Палами. У Недељу другу Великог поста, 27. феб./12. мар., Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије  служио је Свету Архијерејску  Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протојереј Жељко (Марић), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Јаков (Купрешак), јереј Жељко (Јовановић), јерођакон Паладије (Матић) и ђакон Горан (Калушевић). Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је око три стотине верника. Многи од њих су се на Литургији причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио своју паству:

„Вера је моћ, велика моћ. Данас се у светом Јеванђељу спомиње једно преславно чудо које је Господ учинио. Исцелио једног раслабљеног, парализованог човека, који није могао да дође к Њему, него су га његови пријатељи донели на одру његовом, а пошто је било много народа, нису могли да му приђу, него су прокопали кров на згради у којој је био Господ и спустили болесника пред Њега.

И шта каже Господ, Јеванђеље пише: „А Господ, видећи веру њихову, рече одузетому: Синко опраштају ти се греси, устани узми одар свој и иди дому своме“. Дакле, много пута у Јеванђељу, помиње се вера и моћ вере. При сваком чудодејству Своме, Господ је питао: „Веруејш ли да то могу учинити?“, или пак: „Вера твоја поможе ти, иди с миром. Дакле, вера је та без које не може ни једно добро дело да се изврши. А вера треба да има и дела. Да има љубав, да има наду, да има духовну чистоту, да има пост, молитву, милосрђе према онима који имају потребу у томе, и онда наша вера је жива, јер на једном месту каже свети Апостол: „Вера без дела је мртва“. Ако кажемо да верујемо, а немамо дела вере која на њој расту, вера је као једно стабло с многим плодовима на себи, ако нема то стабло плодова, она нема ни вредности. Тако и вера наша без добрих дела није довољна за наше спасење.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.