Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Успење Пресвете Богородице у Љуљацима

Успење Пресвете Богородице у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На дан храмовне славе Катакомбе из Горње Врбаве, Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслуживање архимандрита Николаја, протосинђела Варнаве, Варсануфија, Иринеја, Агапита, јеромонаха Игњатија и јерођакона Дамјана. Верни народ се сакупио у великом броју да прослави Васкрсење Пресвете Богородице, која је наша заступница пред Престолом Господњим.

Епископ Артемије је након Свете Литургије извршио чин благосиљања жита и резања славског колача, који је припремила настојатељица Катакомбе из Горње Врбаве мати Сара, а кумство за наредну годину предато је брату Милошу из Горњег Милановца.

Епископ Артемије се на крају Свете Литургије обратио верницима Пастирском беседом о Пресветој Богородици и нагласио: „И данас је овај велики празник монашка слава наших сестара, које су привремено овде у селу Врбави, а које ће ако Бог да добити свој стални манастир. Молитвама Свете Богородице молимо се, и желимо да то буде што пре. А данас су наше сестре са мати Саром припремиле ову славу, у част Свете Богородице, да би смо заједно дочекали и прославили овај празник.“

Мати Сара је са својим сестрама припремила трпезу љубави где су се монаси и верници, на челу са својим Епископом, после духовног укрепљења и телесно укрепили.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.