Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Наставља се уништавање храмова Српске Православне Цркве

Подсећање: Наставља се уништавање храмова Српске Православне Цркве

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 137, 21. новембар 2002. године

НА ПОЧЕТКУ ТРЕЋЕГ ХРИШЋАНСКОГ МИЛЕНИЈУМА БИВАЈУ НЕМИЛИЦЕ УНИШТАВАНИ СПОМЕНИЦИ СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ И КУЛТУРЕ

 Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве

 САОПШТЕЊЕ

У ноћи између суботе и недеље (16. на 17. новембар 2002.) Српска Православна Црква доживела је на Косову и Метохији нова разарања својих светиња. Наиме, албански терористи у безумној жељи да униште све трагове присуства Срба на тим просторима, минирали су и тешко оштетили саборни храм Срба Светитеља у Ђураковцу, и до темеља сравнили са земљом цркву Св. Василија Острошког у селу Љубову код Истока. Од јуна 1999. године када је рат завршен, тачније од доласка Управе УН и мировних снага КФОР-а на Косово и Метохију како би, према резолуцији 1244 помогли превазилажењу последица рата и омогућили стварање мултиетничког друштва, порушено је и демолирано према нама доступним информацијама 110 православних цркава и манастира (по неким евиденцијама тај број износи 138), а да нико од починилаца тих злочина није откривен нити је ико одговарао.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве дубоко је ожалошћен овим најновијим варварским чином албанских терориста, и још дубље разочаран у међународну заједницу која омогућава да под њеном управом и влашћу, на почетку трећег хришћанског миленијума бивају немилице уништавани споменици духовности и културе једног народа и то у срцу Европе. Истовремено, Свети Архијерејски Синод је разочаран чињеницом да покушај Епархије рашко-призренске да у току лета почне са симболичном обновом једног порушеног манастира (Зочишта) на Косову и Метохији није наишао на подршку и разумевање код представника УНМИК-а и КФОР-а.

Због свега тога Свети Синод апелује на међународну заједницу да престане са дискриминисањем српског народа на Косову и Метохији, да пружи адекватну заштиту свих историјских, верских и културних споменика без обзира којем народу и којој култури припадали, да омогући миран и безбедан живот свим грађанима и да омогући повратак свих прогнаних лица својим домовима. Само у том случају и наше порушене светиње биће обновљене, а даље рушење истих биће онемогућено.

На крају, Свети Синод пружа пуну подршку Епископу рашко-призренском Артемију, свему свештенству и монаштву, као и верном народу Косова и Метохије да издржи сва страдања и искушења са којима се суочавају, имајући за утеху самога Господа Христа нас ради распетог и васркслог, који ће и нашем страдању учинити крај и даровати нам мир, слободу и мирно живљење са свим осталим народима на Косову и Метохији. Амин! Боже дај!

18. новембар 2002.

 

АЛБАНСКИ ЕКСТРЕМИСТИ НАПАЛИ ДВЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ПЕЋКОМ ОКРУГУ

Грачаница 17. новембар 2002. год

Данас су у раним јутарњим часовима албански екстремисти напали две српске православне цркве у Пећком округу и причинили велику материјалну штету потврдили су надлежни из УНМИК-а. Ову информацију су Инфо-служби ЕРП КИМ јутрос проследили: око 24.00 часа у цркви Свих српских светитеља у Ђураковцу, двадесетак километара источно од Пећи, одјекнуле су три снажне експлозије које су у потпуности демолирале унутрашњост храма. Реч је о новијој цркви саграђеној 1998. године, која је све до пре два месеца била под сталном заштитом КФОР-а, и која се налази у самом центру Ђураковца уз главни пут Пећ-Митровица.

Недалеко од Ђураковца, у селу Љубово (између Истока и Бање) око 6.00 часова изјутра минирана је и до темеља разрушена црква Св. Василија Острошког чудотворца, саграђена 1939. године. Ова црква је од лета 1999. године такође била под сталном заштитом КФОР-а која је у међувремену укинута. Албанци су ову цркву неколико пута пљачкали. Последњи случај је забележен 24. јуна ове године када је црква проваљена и у њој запаљено једно старо дрвено распеће.

У оба ова места више не живе православни Срби који су били принуђени да се иселе у јуну 1999. године. У Ђураковцу је непосредно након завршетка рата, у лето 1999. године, до темеља порушена стара црква Св. Николе из 14. века (са вредним фрескама из 16. века). Након тог напада православно гробље је оскрнављено и на њему посечен столетни дуб.

Српска православна епархија рашко-призренска и косовско-метохијска најоштрије осуђује ове најновије варварске нападе албанских екстремиста на православне светиње и одлучно захтева од КФОР-а да се хитно врате контролни пунктови око угрожених православних цркава. Апсолутно је неприхватљиво да се праве експерименти са сакралним објектима који су годинама грађени уз мукотрпни труд верника. Епархија такође захтева хитну истрагу и привођење починилаца пред лице правде.

Напад на две цркве у једној ноћи показује још једном да намера албанских екстремиста остаје да се затру и последњи трагови постојања српског народа и његове културе и историје на овим просторима. Ово је озбиљан изазов УНМИК-у и КФОР-у, посебно након прошлонедељне изјаве г. Штајнера у Берлину да је безбедност на Косову и Метохији знатно побољшана и да је мисија УНМИК-а постигла велики успех. Недавни напад на српске пензионере у Пећи, учестала скрнављења гробаља и ови најновији напади на цркве речито говоре језиком чињеница да за Србе на овом подручју не постоји ни минимум безбедности и да се безбедност не може поправити пропагандом, већ једино одлучном акцијом против екстремиста и њихових политичких ментора. Трагично је да до сада ниједан починилац рушења или скрнављења више од 100 православних храмова након рата на Косову и Метохији није пронађен нити приведен на суд. За ове нападе нико није одговарао, иако су почињени у присуству више од 30.000 војника КФОР-а, пред очима целог света.

Осим тога поразна је чињеница да ниједна српска црква порушена након 1999. год. до сада није обновљена. Након упорних настојања да се обнови манастир Зочиште (14. век) код Ораховца, владика рашко-призренски Артемије је недавно у разговору са немачким генералом Дитером Скодовским добио конкретан одговор да Албанци не желе да се обнови манастир у Зочишту и да КФОР нема могућности да штити обновљене цркве које би се поново нашле под ударом екстремиста. Овакав одговор јасно показује прихватање владавине терора и етничког насиља као свршене чињенице коју међународна зеједница изгледа не намерава да мења.

 

Огорчење Владике рашко-призренског

ЗЛОЧИНЦИ СЕ СЛОБОДНО КРЕЋУ КОСОВОМ – ОДГОВОРНИ УНМИК И КФОР

Грачаница, 17. новембра (Бета)

Владика рашко-призренски г.г. Артемије оценио је да одговорност за последње, као и раније, нападе на објекте Српске православне цркве на Косову сносе међународне мисије у покрајини, а пре свега КФОР.

Реагујући на ноћашње минирање две српске цркве у општини Исток, он је рекао да су ти напади последица необезбеђености српских цркава, које је КФОР престао да чува, тврдећи да је на Косову постигнут завидан ниво безбедности.

„Догодило се оно што смо предвиђали када је КФОР почео да повлачи контролне пунктове од наших светиња. Последње страдање цркава показује колико они не познају непријатеља“, рекао је епископ рашко-призренски.

„Сви злочинци који су порушили толико цркава, и починили многе друге злочине, слободно се крећу Косовом. Према томе, ништа друго и нисмо могли очекивати него то што се догодило ноћас“, навео је владика Артемије.

„Поразно је. Немам речи. То показује да међународна заједница губи смисао свог присуства на Косову и Метохији“, оценио је српски владика и додао да је последње минирање две цркве порука да Срби немају шта да траже на Косову.

Он је, међутим, поново позвао Србе да остану у покрајини, а све расељене да се врате својим домовима.

 

КФОР ОБАВЕШТАВА ДА ЋЕ НА КОСОВУ НАСТАВИТИ ДА ШТИТИ САМО ЦРКВЕ ОД ИСТОРИЈСКОГ ЗНАЧАЈА

Епископ Артемије: Ова бескрупулозна изјава је равна злочину, јер охрабрује злочинце да поруше све преостале незаштићене цркве

Грачаница, 19. новембар 2002. год

Српска православна епархија рашко-призренска и косовско-метохијска најоштрије протествује због најновије изјаве КФОР-а да ће „сталним присуством пружати заштиту само за оне српске верске споменике који су од историјско-уметничке важности и које су у активној црквеној употреби“. Саопштење КФОР-а опширно цитира италијанска агенција АНСА у свом извештају са Косова и Метохије од 18. новембра. У саопштењу се каже да КФОР није имао стални контролни пункт уз прекључе нападнуте цркве зато што су „биле већ много времена напуштене и нису имале историјску и уметничку вредност“. Такође је један од разлога зашто ове цркве нису биле чуване и тај што је изгледало да је општина Исток „достигла довољан ниво безбедности и мира“ па није било неопходно стално присуство страже, већ се с времена на време патролирало у близини тих локација.

„Ово је једна бескрупулозна изјава без икаквог преседана која отворено охрабрује злочинце који руше наше свете храмове да и даље наставе са својим варварским пиром“, изјавио је данас Инфо служби ЕРП КИМ Епископ рашко-призренски Артемије. „То је равно саучесништву у злочину јер остављање бројних храмова које је са муком подизао српски народ, без икакве заштите и сигурности значи допустити екстремистима да их униште и заувек затру трагове нашег постојања“.

„Апсолутно је неприхватљиво да се Божји храмови могу делити на вредне и невредне, и да све оне које за некога нису од посебног историјског значаја буду одвојене за уништење. Сасвим је познато свима да ове цркве у Љубову и Ђураковцу нису биле напуштене зато што су Срби драговољно отишли из својих домова, већ зато што су били прогнани од стране екстремиста којима је тај исти КФОР и УНМИК дозволио да након рата етнички очисте Косово и Метохију од српског становништва и поруше толике бројне светиње. Зато овакве изјаве представљају највећу увреду српском народу и шамар цивилизованом и културном свету. Преко 110 цркава је уништено и тешко оштећено након рата, у присуству КФОР-а и УНМИК-а само зато што оне нису по вољи архитектама етнички чистог албанског друштва на Косову и Метохији, који би преко ноћи хтели да побришу векове хришћанске културе и стваралаштва користећи међународно присуство. Да ли ће свет и даље мирно посматрати уништење наших цркава и манастира или ће се коначно покренути акција да се овоме насиљу стане на крај, изјавио је епископ Артемије.

Одговорно тврдимо да ће за сваку следећу оштећену или уништену цркву директну одговорност пред Богом и историјом сносити не само починитељи злодела већ и они који им то допуштају оваквим и сличним изјавама, закључио је епископ Артемије у својој изјави Инфо служби ЕРП КИМ. Од команданта КФОР-а и надлежних очекујемо да што пре повуку или демантују ову неморалну изјаву и поставе страже пред наше угрожене цркве пре него што их албански екстремисти поруше.

 

КФОР: ШТИТИЋЕМО САМО ИСТОРИЈСКЕ ЦРКВЕ

АНСА, Приштина 18. новембар

КФОР ће наставити да одржава на Косову сталну заштиту само око оних српских верских споменика од историјско-уметничке важности и које су у активној црквеној употреби. Данас је то потврдило једно обавештење команданта мировних снага под вођством НАТО-а распоређеног у Приштини. Истом изјавом КФОР осуђује два напада извршена јуче на још две православне цркве у западном делу (општине) Исток. Те цркве више нису биле под заштитом војника. Те две цркве су као многе друге, објашњава КФОР, прешле са нивоа директне физичке заштите снага КФОР-а на ниво индиректне заштите КФОР-а и цивилне полиције, а то због два разлога. Биле су већ много времена напуштене и нису имале историјску и уметничку важност. Једна је саграђена је 1940, а друга 1997. године и нису биле посебног културног значаја. Други разлог по КФОР-у јесте да је општина Исток која је под контролом шпанских снага, који је до пре неколико дана био део италијанске бригаде, изгледало да је достигла довољан ниво сигурности и мира.  Пошто су локалане власти отворено осудиле ове догађаје као криминална дела без обзира на њихову етничку припадност, завршава извештај команде, КФОР ће наставити да промовише преузимање одговорности са стране цивилних власти и обезбеђује одржавање сталне заштите само за оне српске верске објекте од историјско уметничке важности и које се користе за верску употребу. Синоћ је епископ Артемије, водећа личност СПЦ на Косову оптужио КФОР и УН полицију да су прекинули сталну заштиту ових двеју цркава које су нападнуте оптужујући да је од почетка присуства НАТО од јуна 1999 године уништено и оштећено 110 српских цркава.

 

Срби у Косовском Поморављу и даље остају изложени свакодневним нападима и провокацијама наоружаних Албанаца

АЛБАНЦИ ПУЦАЛИ НА СРПСКУ ПОРОДИЦУ У ОКОЛИНИ ВИТИНЕ

Грачаница, 17. новембар 2002. год

Јуче око 14 часова  албански екстремисти су пуцали из ватреног оружја на једну српску породицу која је радила у пољу, у атару села Врбовац, недалеко од Косовске Витине. На срећу нико није повређен у овом нападу који је изазвао узнемирење српског становништва овог краја. Након недавних инцидената у оближњем Клокоту и самој Витини овај најновији напад показује да албански екстремисти не мирују и да за Србе не постоји минимум безбедности за нормалан рад и живот.

Епархија рашко-призренска осуђује овај напад и захтева од америчког КФОР-а да коначно покрене одлучну акцију против албанских екстремиста који слободно и несметано спроводе владавину терора на овим просторима у последње три године и поред присуства неколико хиљада америчких војника.

 

НЕУМОЉИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ

Међународној заједници на Космету још једном је бачена „рукавица у лице“. Рушењем две цркве у Истоку терористи су по ко зна који пут поручили да повратак Срба у покрајину није пожељан чиме се обезвређују напори за стварањем мултикултурног друштва. И то баш у тренутку балканске турнеје Кофија Анана првог човека светске организације.

Генерални секретар УН у Приштини је јасно поручио да пре решавања коначног статуса Косова и Метохије прелазна власт мора да испуни осам услова од којих су прва два безбедност и повратак мањинских заједница. Али како да се Срби врате када је „напад на верске храмове напад на срце и душу друштва“, како каже Рино Хернис, шеф америчке канцеларије у Приштини.

Зато дрско звучи изјава Адема Демаћија, председника Одбора за људска права на Косову. Некадашњи портпарол ОВК је за наставак убијања „српских светиња“ оптужио ни мање ни више него „остатке Милошевићевог режима“ како би, наводно, изазвали реакцију међународне заједнице пред посету Кофија Анана.

На ову изјаву надовезује се и саопштење затеченог Кфор-а који, са не малом дозом цинизма, изјављује како ће убудуће обезбеђивати цркве и манастире СПЦ-а, али само оне који имају културно-историјски значај и у којима се обавља богослужење. Стога је потпуно оправдан захтев да Кфор хитно врати контролне пунктове око православних цркава. Неприхватљиво је да се цркве и манастири деле по томе да ли се у њима врши служба када се зна колико је Срба, али и осталих неалбанаца морало да напусти Космет.

Овај варварски напад албанских екстремиста озбиљан је изазов али и тежак ударац и УНМИК-у и Кфору који имају много проблема да створе услове за миран и безбедан зивот свих грађана на Косову и Метохији. А само пре недељу дана Михаел Штајнер је у Берлину изјавио да је безбедност на Косову и Метохији знатно побољшана и да је мисија УНМИК-а постигла велики успех.

А да за Србе на овом подручју још увек не постоји минимум безбедности потврђује недавни напад на српске пензионере у Пећи и учестала скрнављења гробаља. Језик чињеница је неумољив: након доласка међународних снага на Космет у лето 1999. године нико није одговарао за рушење више од 100 православних храмова. А све се то дешавало у присуству 40 хиљада војника Кфор-а.

(М. П.)

 

ОБНОВА ХРАМА ИЛИ ПРИКРИВАЊЕ ТРАГОВА ЗЛОЧИНА

ПРЕДСТАВНИЦИ ЕПАРХИЈЕ РАШКО-ПРИЗРЕНСКЕ ОБИШЛИ ОШТЕЋЕНУ ЦРКВУ У ЂУРАКОВЦУ

Грачаница 20, новембар 2002.

Данас су представници Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске протосинђели Сава (Јањић) и Нектарије (Воргучић) у пратњи КФОР-а посетили црвку Свих српских светитеља у Ђураковцу која је оштећена 17. новембра у нападу албанских екстремиста. Представнике цркве у Ђураковцу су пред оштећеним храмом дочекали заменик регионалног админстратора УНМИК-а г. Девендер Синг (Devender Sing) и представници локалног шпанског КФОР-а.

У цркви су биле подметнуте три мине на местима која су од великог значаја за статику целе грађевине. По речима локалног шпанског пуковника напад су извршили стручни минери чија намера није била да у потпуности разруше храм већ да га онеспособе за нормалну употребу. На основу разговора са инжењерима УНМИК-а општи је закључак да је читава структура цркве озбиљно растресена и да би требало извршити детаљан преглед грађевине како би се започели рестаураторски радови. Нажалост, и поред јучерашњег изричитог захтева Епископа Артемија да се не започиње са било каквим радовима на поправци храма без консултације са архитектом проф. Фолићем и с благословом Цркве, УНМИК је већ по наредби Михаела Штајнера у цркву довео групу Албанаца који су почели са поправком оштећења. Ови радови, међутим, више личе на прикривање трагова напада него на једну стручну реконструкцију која би свакако била неопходна након три снажне експлозије у унутрашњости храма и која не може да се заврши за три дана. Посебно је забрињавајућа чињеница да представницима Цркве није било дозвољено да сниме стање оштећења непосредно након напада.

Епархија рашко-призренска изражава свој протест због оваквог самовољног понашања шефа УНМИК-а који је без консултације са Епископом и архитектима који су градили Цркву наложио да се започне са радовима унутар цркве. Опште уверење Епархије јесте да је реч о политичком маркетингу, јер се сутра очекује и долазак посебне екипе УНМИК телевизије која треба да сними радове као пример како УНМИК обнавља и поправља порушене српске православне цркве. Овакво понашање, нажалост, не води ка решавању проблема и представља праву слику досадашњег начина деловања Мисије УН која се већ три године не суочава са стварним проблемима нити их решава, већ споља покушава да улепша стварност и прикрије истину о стању на Косову и Метохији.