Почетна / КАТАКОМБЕ / Силазак Светога Духа на апостоле – Педесетница у Кули

Силазак Светога Духа на апостоле – Педесетница у Кули

Print Friendly, PDF & Email

„Истина Христова, Слава Христова то је Дух Свети увек у њој даван кроз Свете Тајне и свете врлине. Данашња велика и славна победа човека кроз Силазак Светога Духа у Цркву Христову, та велика победа јесте и највећа слава човечијег бића и људског рода“.

Преп. Јустин Ћелијски

Десети дан по Вазнесењу, Православна Црква слави један од највећих и најзначајних хришћанских празника – Свету Педесетницу. Катакомбни манастир епархије у егзилу, у Кули, који је посвећен Светој Тројици, посебно празнује овај дан као своју храмовну славу. Слава је и ове године, 22. маја/4. јуна, свечано прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Јаков (Купрешак), јеромонах Јован (Узелац) , јеромонах Софроније (Ердељан), јеромонах Никодим (Малешевић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Пајсије (Марковић). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око три стотине светосаваца. Многи од њих су се причестили Пречистим и Животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћин славе: Александар Андријашевић из Бачког Петровца. За следећу годину за домаћина славе пријавили су се Славен Стевановић из Руменке и Небојша Миланов из Ветерника.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству о великом празнику Свете Педесетнице:

„Данашњи празник је у ствари круна свих осталих празника у току године, јер да Дух Свети није сишао на земљу, да га није Господ Христос послао ученицима својим, не би било хришћанства данас, не би било ни православне Цркве, не би било ни нас данас овде сабраних, јер данас, силаском Светога Духа на апостоле, уствари рођена је Црква Христова којој је Он темељ и глава.

Да није Дух свети сишао шта би 12 неуких галилејских рибара могло да учини, и то плашљивих и страшљивих, који су се крили од страха од Јевреја, који су се разбежали када је Господ био ухваћен, којега се један од врховних апостола одрекао три пута, шта би од њих могло да се очекује? Све што су они слушали од Господа Христа, све што су видели, све то није било довољно, да они стекну ту снагу, да они могу да проповедају свога учитеља и Спаситеља нашег Исуса Христа, али данас, у дан Педестнице, десило се велико чудо – Дух Свети је сишао на Апостоле у виду огњених језика. Тада су они постали неустрашиви, они су постали храбри, они су постали мудри, они су постали учени и они су омдах почели да проповедају. И гле, апостоли су говорили својим језиком, а сваки од оних народа, сваки од оних коме је ко припадао су чули да они проповедају на њима познатоме језику. То је тај дар Духа Светога, дар силаска Духа Светога на апостоле, браћо и сестре.“

Након Свете Литургије уследила је свечана трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.